A password will be e-mailed to you.

Amazon ormanlarının Kolombiya kesiminde binlerce yıl önce yaşayan antik bir topluluktan kaldığı düşünülen, 13 kilometre boyunca devam eden binlerce şaşırtıcı çizim bulundu. Ultra gerçekçi bu çizimler o çağlarda insanların birlikte yaşadığı, bugün nesli yok olmuş, hayvanları da ortaya koyuyor.

Yağmur ormanlarının derinliklerinde keşfedilen onbinlerce antik kaya resmi, o yılllarda burada yaşayan ilk insanların, Buzul Çağı’na ait dev hayvanlarla birlikte yaşadığını gösteriyor. Dünyanın en büyük kaya resmi koleksiyonlarından biri olan keşif, Kolombiya’da bir yamacın yüzeyinde yaklaşık 13 kilometre boyunca devam ediyor ve fillerin tarih öncesi ataları olan mastodonlar gibi hayvanları ve insanların en eski hayvan etkileşimlerini tasvir ediyor.

2017 ve 2018 yıllarında açığa çıkarılan bölge, İngiltere’deki Channel 4‘un kayıp Amazon uygarlıklarını anlatacak belgesel serisi için şimdiye dek gizli tutuluyordu. Resimlerin, bundan 12 bin 600 ila 11 bin 800 yıl öncesinde, yüzlerce ve hatta binlerce yıl boyunca çizildiği tahmin ediliyor.Keşfedilen kaya resimlerinin arasında yarasalar, maymunlar, timsahlar, geyikler, tapirler, kaplumbağalar, kirpiler gibi halen var olan pek çok hayvan çizimi görülürken, bilim insanları için çok daha önemli olan bir şekilde artık soyu tükenmiş olan mastodonlar, dev tembel hayvanlar, devegiller ve hortumlu, üç parmaklı toynaklılar (gergedan ve tapirler ile aynı aileden) dahil olmak üzere Buzul Çağı mega-canlılarının bazılarının oldukça gerçekçi çizimleri de bulunuyor.

Boya ve araçlara da rastlandı

Keşif ekibinin üyelerinden Exeter Üniversitesi ve LASTJOURNEY projesinden Dr. Mark Robinson ve  arkadaşlarının Quaternary International üzerinde yayımlanan bir yazıda açıkladıklarına göre bulunan kemik ve bitki kalıntıları, bu toplulukların palmiye ve ağaç meyvelerinin yanı sıra yılan, kurbağa, kapibara, tatou (armadillo) ve paka (otçul bir kemirgen) yiyen avcı-toplayıcı topluluklar olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu insanlar yakın derelerde avlanarak pirana balıkları ve timsah da yakalıyorlardı.

Resimlerle birlikte kırmızı boyanın yapımında kullanılan kazınmış toprak boyası da dahil olmak üzere çeşitli araçlara da rastlandı. Resimler binlerce yıldır doğanın etkisinde kaldığı için pek çok yerde solmuş ve hatta neredeyse yok olmuş durumdalar. Yine de kaya çıkıntıları ile yağmur gibi bazı etkenlerden korunan çeşitli kısımlar göreceli olarak oldukça iyi bir şekilde korunmuş gözüküyor.

Sunuculuğunu İngiliz paleoantropolog ve kaşif Ella Al Shamahi‘nin yapacağı “The Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon” belgeseli 5 Aralık’ta başlıyor.

Bölgede keşfedilen resimlere gün geçtikçe yenileri de ekleniyor. İşte haberimizin yayınlanmasından sonra paylaşılan yeni resimler…

İLGİLİ HABERLER

Türkiye’de tek bir balığa adanmış ilk belgesel

ALTIN PORTAKAL’IN BELGESEL VE KISA YARIŞMA FİLMLERİ

Daha fazla yazı yok
2024-11-25 03:12:43