A password will be e-mailed to you.

Türkiye’nin entelektüel ve muhaliflerinden Fikret Başkaya’nın Kürt meselesinden resmî ideolojiye, Osmanlı’dan 12 Eylül’e uzanan geniş bir alanda düşüncelerini uzun uzadıya anlattığı nehir söyleşi “Türkiye’nin Lanetlisi: Bir Muhalif” bu haftaki kitap tavsiyemiz…

Fikret Başkaya, bir entelektüel ve muhalif. Bu da onu kitaba adını verdiği şekilde “Türkiye’nin Lanetlisi” yapıyor. Türkiye’nin Lanetlisi: Bir Muhalif, Mete Kaan Kaynar’ın resmî ideolojiyle didişen, Kemalizmle hesaplaşan, Kürt meselesine devlet gibi değil, eleştirel-tarihsel bir perspektiften bakan, kalkınmayı ve devrim sorununu etik bir dönüşümle ve ekolojik bir duyarlılıkla ele alan Fikret Başkaya’yla söyleşisinden oluşuyor.

“Etik, bir insanın potansiyel olarak yapabileceği şeyden sakınmasıdır, insan ilişkilerinin zenginleşmesidir. Gerçekten sosyalist bir toplumun insanı dur durak bilmeden daha fazla mala mülke sahip olmak için didinip durmaz. Zaten o yol da kapanmış olmalıdır. Zira daha çok malın daha çok insanlık, daha çok mutluluk olmadığını bilir.”

15 Ocak’ta İletişim Yayınları‘ndan çıkacak kitap, entelektüel muhalif yaşamın bir portresini, Türkiye tarihinde iz bırakan olaylarla birlikte sunarken ve yeni bir paradigmanın imkânlarını düşündürürken entelektüelin tarihe ve topluma karşı sorumluluğunu hatırlatıyor, düşünme ve bilmeye cesarete çağırıyor. Stratejik uzmanlığa değil, düşünme sevgisine hürmet ederek…

 

İLGİLİ HABERLER

Haftanın kitabı: Mizah Üzerine

Haftanın Kitabı: Yaşanmaz Bir Dünya – Isınma Sonrası Hayat

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 18:08:23