A password will be e-mailed to you.

Art Cologne (Köln Sanat Fuarı) bu yıl Güneydoğu Asya’dan filmler ve video sanat eserlerine ev sahipliği yapacak. Singapur, Vietnam, Endonezya, Tayvan ve Filipinler’den sanatçıların işleri bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Film Cologne bölümü kapsamında gösterilecek.

İlki 1967’de gerçekleşen Art Cologne’ün 52. edisyonuna 30 ülkeden 200 galeri katılacak. Gagosian, David Zwirner, White Cube ve Hauser & Wirth gibi galerilerin öne çıktığı etkinlik 19-22 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Güneydoğu Asya’dan son yıllarda en çok dikkat çeken çalışmalar Film Cologne bölümünde Berlin merkezli Michael Janssen’in küratörlüğünü yapacağı hareketli görsellere adanmış bir sergi ile festival seyircisiyle buluşacak. Gösterilecek videolar sanatçıların yerel kültürel ve tarihi geçmişlerini yansıtırken Soğuk Savaş sonrası Güney Asya’nın politik, sosyal değişimlerini, ayrıca hiçbirimizin yabancısı olmadığı kimlik bunalımlarını ve kolektif travma tecrübelerini de yansıtacak.

Video sanat örnekleri ve filmleri ile 52. Art Cologne’de yer alacak sanatçılardan en çok dikkat çeken isimler:

Kiri Dalena

1975, Manila (Filipinler) doğumlu görsel sanatçı ve filmci ülkesindeki sosyal eşitsizlik ve adaletsizliği açıkça gözler önüne seren işler çıkarıyor. Sanatsal duruşunda insan hakları mücadelesinin ayrı bir yeri var. Filmleri daha önce birçok uluslararası festivalde de gösterildi.

Charles Lim

1975, Singapur doğumlu sanatçı Documenta11’de de yer almış bir isim. İşleri film, ses, konuşma, yazı, çizim ve fotoğrafçılık gibi birçok disiplini kapsıyor. 2005’ten 2015’e kadar yürüttüğü Sea State adlı Singapur’u poiltik, biyofiziksel ve psikolojik olarak ele alan 9 parçadan oluşan seri manifesto7, Şanghay Bienali ve Singapur Bienali’nde gösterildi.

Ho Tzu Nyen

1976, Singapur doğumlu. Alegorik aydınlatma ve müzikal nağmelerle dramatize edilen tarihi referanslar, Ho Tzu Nyen’in kompleks video ve yerleştirmelerinin temel taşları. Sessizlikle görmezden gelinen Güneydoğu Asya tarihinin üzerindeki karanlık pelerini kaldırmaya çalıştığı filmleri çok sayıda bireysel veya grup sergide yer aldı.

Ming Wong

1971, Singapur doğumlu sanatçı hem Berlin hem Singapur merkezli olarak çalışıyor. Dünya sinemasını eğlenceli bir şekilde yeniden yorumladığı videolarında kişisel ve ulusal kimlik kavramları ile oynuyor. Kostüm ustalığı ve abartılı oyunuyla, cinsiyetten ırka tüm kavramları flulaştırdığı kendi küçük sinemasını yaratmayı başarmış bir isim.

Nguyen Trinh Thi

1973, Hanoi doğumlu bağımsız yönetmen ve video/medya sanatçısı sanatçının Vietnam toplumundaki konumunu ve gizli, bastırılmış ya da yanlış yorumlanmış tarihin açığa çıkarılmasındaki rolünü inceliyor. Nguyen, 2009 yılında kurduğu, belgesel film ve video sanatı için bağımsız bir merkez olan Hanoi DOCLAB’a başkanlık ediyor. Çalışmaları festivaller ve sergilerde yer alıyor.

Tromarama

Tromarama, 2006’da Bandung’da (Endonezya) kurulan bir kolektif. Febie Babyrose (1985, Cakarta), Herbert Hans Maruli A. (1984, Cakarta) ve  Ruddy Hatumena’dan (1984, Bahreyn) oluşan üçlü ‘Bdg Art Now’ (2009), ‘Watt?!’ (2010), ‘Pilgrimage’ (2011) ve ‘The Lost One’ (2013) gibi filmlerinde stop-motion tekniğine ağırlık verdi. Ancak çalışmalarıyla stop-motion filmlerin hatta sanatın çerçevesini zorlamayı başardı.

Hsu Chia Wie TW

1983, Taichung (Tayvan) doğumlu sanatçı Asya’nın unutulan Soğuk Savaş dönemi ile ilgili. Çalışmaları gerçek ve illüzyonu, tarih ve bugünü bir arada inceliyor, az bilinen olayları resmi tarih, gerçek kişi ve mekanlarla birleştiriyor. Sinematik anlatıyı çağdaş sanat formlarıyla iç içe geçiren sanatçının eserleri şimdiye kadar birçok müze, bienal ve festivalde yer aldı.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 18:24:36