A password will be e-mailed to you.

Corona virüsü yüzünden hayalet şehre dönen bir metropol

Corona virüsü dünyayı tehdit ederken, henüz çaresi bulunamadığı için, turistler Çin’e gitmekten çekiniyor. Yerlilerse evlerinden dışarı bile çıkmaya korkuyor, çıktıklarındaysa maskeyle geziyorlar. İlk kez Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da tespit edilen Kovid-19, kısa sürede diğer şehir ve ülkelere yayılması üzerine, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “acil durum” ilan etmişti. Bu panikten nasibini alan Şanghay bir metropol olmasına rağmen hayalet şehre dönüştü.

2020’ye dair güzel umutlar yanan bir kıta, depremler ve çaresi bulunamayan bir virüs salgınıyla şimdiden etkisini yitirdi. Çin’de, Corona virüsü salgını nedeniyle can kaybı 1368’e, virüs bulaşan kişi sayısı 59 bin 883’e yükseldi. Komplo teorileri ise hükümetin ölüm sayılarını yavaş yavaş açıkladığı ve can kaybının çok daha yüksek olduğu yönünde. Tüm bunlar olurken Amerikalı fotoğrafçı nicoco Çin’in en büyük, en turistik ve en kalabalık şehirlerinden Şanghay’ın adeta terk edilişinin fotoğraflarını çekti.

2020 Şanghay‘ında ne trafik var ne kalabalık ne de karmaşa… 23,4 milyon kişilik bomboş bir metropol… nicoco da zaten fotoğraflarında bu temayı yakalamak istediğini söylüyor: Kıyamet sonrasını andıran bir yalnızlık.

İlk başta fotoğraflar günün kimsenin olmadığı çok erken saatlerinde çekilmiş gibi gözükse de ışık değişen saatlerle birlikte manzaranın değişmediğini gösteriyor. Otobanlar bile boş.

Tek Kişilik Şehir

nicoco’nun “One Person City” (Tek Kişilik Şehir) adını verdiği projede sokaklar, meydanlar, alışveriş merkezleri ve metro istasyonlarının korkuya teslimiyeti yansıyor. 26 Ocak – 4 Şubat 2020’de çekilen kareler şehir meydanı, Batı Nanjing Caddesi, Lujiazui/Rainbow Caddesi, Yuyuan Parkı, Jingan Tapınağı gibi şehrin önemli noktalarından. Yani İstanbul’un İstiklal Caddesi, New York’un Times Square’i, Londra’nın Big Ben’i gibi. Bunu bilmek korkunun büyüklüğünü de iyice gözler önüne seriyor.

Fotoğraflarla Çin’in yılbaşı kutlamalarındaki Şanghay karşılaştırıldığında da kontrast oldukça keskin. Üstelik Şanghay resmi olarak karantina altında bile değil…

Virüsten en çok zarar gören sektörlerden biri de gösteri sanatları. Kalabalıkların bir araya geleceği hiçbir etkinlik şu an teklif bile edilemiyor. Pekin’deki Çin Ulusal Sanat Müzesi, CAFA Sanat Müzesi (CAFAM), Pekin Sarayı ve Çin Ulusal Kütüphanesi, Guangzhou’daki Guangdong Sanat Müzesi ve Çin Seddi kapılarını süresiz kapattı. Hatta anakara dışındaki Art Basel Hong Kong da salgın nedeniyle iptal edildi.

 

İLGİLİ HABERLER

Ünlü çağdaş sanat müzesi zorla kapatıldı

Uluslararası sanat piyasası terörizme yardım ediyor

Ünlü çağdaş sanat müzesi zorla kapatıldı

Daha fazla yazı yok
2024-11-23 08:15:09