A password will be e-mailed to you.

Güz mevsimi geldi çattı. Havalar serinledi, sanat galerileri sezonu açtı. İç mekanlar, henüz keşfedilmeyi bekleyen eserlerle ve sergilerle donandı. Sanatatak olarak, bu sergilere dikkat diyoruz.

1- “Hiç Kimse, Hiçbir Yerde”, Nazlı Tuhera Moral / NOKS Art Space, 07.10-05.11.2023

Fotoğraf sanatçısı Nazlı Tuhera Moral’ın ilk kişisel sergisi “Hiç Kimse, Hiçbir Yerde”, 212 Photography Festival paralel etkinlikleri kapsamında 7 Ekim – 5 Kasım 2023 tarihleri arasında NOKS Art Space’de izlenebilecek. Hem doğayı hem de insan bedenini, başta kendi bedeni olmak üzere iki farklı yöntemle hiçbir yere yerleştiren ve hiçkimseleştiren Moral, Hiç Kimse, Hiçbir Yerde sergisinde normun temelenmesinde estetiğin belirleyiciliğini gündemine alırken karşı stratejisini fotoğrafta kesin çizgileriyle nesne belirmelerinin öncesine ya da sonrasına odaklanan teknik müdahalelerle ortaya koyuyor.

Sergide, görünenle görünmeyen, kavranabilir ile kavranamaz arasında hiçbir biçimsel temsile sığdırılamayan çizginin, görünen dünyanın kopyası olan fotoğrafta anlık estetik olasılık olarak serimine tanıklık ediliyor. Normun temelenmesinde estetiğin belirleyiciliğini gündemine alan sanatçı, nesnenin görünenin dışındaki potansiyelini açığa çıkarmak için fotoğraflarında yanma tekniği uyguluyor.

2- “Gencay: Başlangıç, Bitiş ve Sonsuzluk” / Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 21.10.2023-25.02.2024

Türkiye’nin önemli kadın sanatçılarından olan ve 2017’de kaybettiğimiz Gencay Kasapçı’nın aramızdan ayrılışından beri ilk kapsamlı sergisi Gencay: Başlangıç, Bitiş ve Sonsuzluk, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde 21 Ekim 2023 tarihinde açılacak olan “Gencay: Başlangıç, Bitiş ve Sonsuzluk” sergisinde, sanatçının İtalya ve Türkiye’de yaşadığı dönemlerde yaptığı eserleri uzun yıllar sonra ilk defa bir arada sergilenecek. 1960’lı yılların Roma sanat ortamında ürettiği resimler, fotoğraflar ve açmış olduğu sergilerle özellikle ZERO grubu ile olan birlikteliğine ait belgeler de sergide yer alıyor. Sergide, ayrıca 2019 yılında hazırlanan “Noktanın Sonsuzluğu: Gencay Kasapçı” belgeseli, sanatçının yaşamına tanıklık edenlerin anlatımlarıyla izleyicilere sunuluyor. “Gencay: Başlangıç, Bitiş ve Sonsuzluk” sergisinin direktörlüğünü Döne Otyam, metin yazarlığını ise Dilek Karaaziz Şener üstlendi.

3- “Dipten ve Derinden”, Ateş Alpar / Bilsart, 18-28.10.2023

Ateş Alpar’ın “Dipten ve Derinden” isimli sergisi, 18 Ekim – 28 Ekim 2023 tarihleri arasında Bilsart’ta ziyarete açılıyor. Işıltı, eğlence ve arzunun sanatçının kişisel deneyimleriyle kesiştiği bir noktadan hareket eden “Dipten ve Derinden”, Alpar’ın 10 yıla yakın bir süredir kayıt altına aldığı “Queer Gece Hayatı” serisinin bir bölümünü izleyicilere sunuyor. Sergi, kapsamlı bir arşivin içinden titizlikle seçilen fotoğraflar ve videolardan oluşuyor. “Dipten ve Derinden” ısrarla akan bir var olma ve temsil mücadelesine işaret ederken güncel sanat mecralarını kullanarak tarihe not düşüyor.

4- “Sonsuz Alev-Işıyan Arşiv” / Barın Han, 6.10-26.11.2023

Batı Almanya’nın ilk nükleer araştırma merkezi olarak 1956’da geniş bir ormanın ortasında Kernforschungszentrum Karlsruhe adı altında inşa edilen bu merkezde profesyonel fotoğrafçılar tarafından elli yılı aşkın bir süre boyunca kurumda yaşananlar belgelenerek yaklaşık 210 bin fotoğraf ve filmden oluşan bir koleksiyon oluşturuldu.

Sonsuz Alev – Işıyan Arşiv sergisi, bu geniş arşiv üzerinden imaj üretimi politikalarını tercüme etme ve yorumlama potansiyeline sahip bir kozmos olarak ele alıyor. Savaş sonrası Batı Almanya’sında bir nükleer arşivi merkeze alan sergi, kamu yararına dağıtılan ya da kurum içi amaçlarla kullanılan, durağan ve hareketli görüntülerin sadece bir olayın kaydı ya da kanıtı olarak değil, aynı zamanda hafızanın ve resmî ideolojinin yönetimini nasıl temsil ettiğini ortaya koyuyor. Sergide yer alan işler kurgunun gelecekteki gerçekleri yarattığını öne süren spekülasyonlardan, bozulmuş gerçekliği ve içinde yaşadığımız varoluşsal dehşeti kabul etmeye kadar kaydetmenin belgesel niteliğine ilişkin sorular soruyor.

5- “Georges Pierre’in gözünden Godard” / Sinematek, 24.10.2023-21.01.2024

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, bu yıl da Filmekimi’ne ev sahipliği yapmasının hemen ardından, 24 Ekim-21 Ocak tarihleri arasında, Fransız Yeni Dalga akımının önde gelen temsilcilerinden Jean-Luc Godard’ın 1960’larda çektiği başlıca filmlerini sinemaseverlerle buluşturuyor. Sinematek’in sergi salonunu ziyaret eden sinemaseverleri ise Godard filmlerinin kamera arkası fotoğraflarından oluşan “Georges Pierre’in gözünden Godard” sergisi karşılıyor.

Usta fotoğrafçı Georges Pierre, Fransız Yeni Dalga akımının önde gelen tanıklarından, bu filmlerin kamera arkasını en özgün ve en doğal hâliyle yakalayan isimlerden biri. Dönemin yaratıcı ve yenilikçi ruhuna tanıklık eden fotoğrafları, Jean-Luc Godard’ın eserlerine ve onun, sinemanın geleneksel kurallarına nasıl karşı çıktığına ışık tutuyor.

Daha fazla yazı yok
2024-11-23 09:34:51