A password will be e-mailed to you.

Fotoğrafa dair iki önyargı var. İlki, bireysel bir üretim olduğu kabulü. İkincisi ise, bir sonu, bir bitişi, bir nihayeti imlediği. Karşı Sanat‘ta ziyarete açılan ve 19 Ekim’e dek sürecek Fermantasyon fotoğraf inisiyatifleri sergisi her iki önyargıya meydan okuyor.

Fotoğrafın bir dil olduğu sıkça söylenir ve dil olgusu bireysellikle bağdaşmaz; en az iki kişi gerektirir. Zira dil bir göstergeler dizgesi olarak uzlaşı (konvansiyon) sürecinde şekillenir ve değişir. Eğer fotoğraf yoluyla bir dil kuruyor, bir anlatı oluşturuyorsak bunu tek başımıza yapmamız olanaksızdır. Başka bir deyişle, eğer fotoğraf bir dil ise, bu dil onu kullanan herkesin ortak eseridir ve her dilin yol açtığı gibi gerçekliğin ortak bir zihin haritası oluşturulmuştur.

Fotoğrafla sıkça ilişkilendirilen yakalamak, dondurmak, hapsetmek vb. mevhumların ima ettiği bitiş, ya da en azından kreşendo, apaçıktır ki fotoğrafçıların ürettiği bir hüsn-ü zan olmaktan öteye gitmiyor. Her bir fotoğraf, fotoğrafçının bu alana yönelmesiyle başlayıp o fotoğrafın var edilmesiyle devam eden ve ancak o fotoğrafın her bir kopyası yok olduğunda -o da belki- nihayete eren bir süreci ima eder.

Fermantasyon sergisi kolektivite içinde çalışan, yani zaten bireyselliğe temkinli yaklaşan fotoğrafçılardan ilhamla bu iki yönelimi görünür yapma çabasında… Fermantasyon, bir serginin duvarlara asılan resimlerden daha fazlası olduğunu ispatlamaya çalışıyor.

Fermentasyon sanatçı listesi

Demo Lab, Suimasen, Moku ve Konukları

M. Cevahir Akbaş

Şener Yılmaz Aslan

Ekin Çekiç

Bekir Dindar

Dinçer Dökümcü

Canan Erbil

Nazım Serhat Fırat

İbrahim Karakütük

Barbaros Kayan

Melike Koçak

Desislava Şenay Martinova

İsmet Örs

Zeynep Özkanca

Okan Pulat

Can Tanrıseven

Derya Ülker

Erdem Varol

 

İLGİLİ HABERLER

Ara Güler Müzesi’nde yeni bir sergi: Aphrodisias

Sanatı ulaşılabilir kılmayı amaçlayan sergi ücretli olabilir mi?

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 13:32:01