A password will be e-mailed to you.

Türkiye gündeminin cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimle dolduğu 24 Haziran arifesinde dünya 20 Haziran’da bir kez daha mültecileri hatırladı. Yakında Londra’daki Chisenhale Gallery’de yeni solo sergisiyle yer alacak Türkiyeli sanatçı Banu Cennetoğlu da 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’ne özel olarak 1993’ten bugüne Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken canlarından olan 34 bin 361 mülteci ve göçmenin isimlerini yayımlamak için Guardian gazetesiyle bir araya geldi.

Banu Cennetoğlu’nun 16 yıldır üzerinde çalıştığı liste 48 ülkeden 550 organizasyonu birbirine bağlayan UNITED adlı ırkçılık karşıtı ağın desteğiyle tamamlandı. İngiliz günlük gazetesi Guardian‘da Dünya Mülteciler Günü‘ne özel olarak yayımlanan listede sadece rapor edilen ölümler yer alıyor ve listedeki isimlerin yaşı, cinsiyeti, doğum yeri ve ölüm nedeni yazıyor. Ne yazık ki gerçek ölüm sayısı raporu tutulanlardan çok daha yüksek.

documenta14, Gwangju Bienali, Manifesta ve Berlin Bienali’ne de katılmış olan sanatçı 2002’den bu yana haritalama, biriktirme, toplama gibi yöntemlerle bilgileri işlerken, 2007’den bu yana da listesini sergiliyor.

Listenin daha önceki versiyonlarının sergilendiği yerler arasında Basel, İsviçre’deki otobüs durakları; Amsterdam’daki reklam panoları, Los Angeles’ta bir duvar, Berlin’deki reklam sütunları ve üzerine projeksiyon tuttuğu İstanbul’daki Marmara Pera bulunuyor. Ancak çalışma ile birlikte liste ilk kez bir İngiliz gazetesinde yer aldı.

Guardian’ın 20 Haziran 2018 baskılı kopyasıyla ek olarak dağıtılan liste, Banu Cennetoğlu’nun 28 Haziran-26 Ağustos tarihlerinde Chisenhale Gallery’de düzenlenecek sergisinin de odağında olacak. 

Guardian’da yer alan liste

 

İLGİLİ HABERLER

Documenta 14’ün Yunanlı misafirleri aslında mültecileri

Mülteci metaforlu yeni Nosferatu filmi

“Mülteci” olma hali

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 04:23:50