A password will be e-mailed to you.

Telif hakkı 1945’ten yana Bavyera’da olan Kavgam 2016’dan itibaren kamu malı haline geliyor yani isteyen herkes Kavgam’ı basabilir.

Yazarların ölümlerinden sonra 70 yıl geçince kitaplarının telif hakları düşüyor. Tıpkı geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz James Joyce haberinde olduğu gibi ancak bu kez söz konusu olan edebi değeri olan bir eser değil, faşizmin el kitabı: Kavgam

Hitler Nazilerin kutsal kitabı Kavgam’ı (Mein Kampf), 1923 yılında darbe teşebbüsü suçuyla hapisteyken yazmıştı. 10 yıl sonra 1933’te, iktidarı ele geçirdiğinde, Naziler tarafından halka armağan edilerek hızla yayıldı, 1945 gelindiğinde neredeyse 12 milyon adet kopyaya ulaştı.

Hitler‘e dağ evini almasını sağlayan kitabın telif hakkı birkaç gün içinde, 31 Aralık 2015’te, saatler 00:00’ı gösterirken düşecek ve kitap kamu malı haline gelecek. Yeni yılın ilk günü başta Almanya olmak üzere tüm dünyada şimdiden tartışma başlattı: Kavgam basılıp satılmalı mı?

Kitabın basılmasını ve orijinaline erişilebilmesini isteyenler, kitabı okuyanların zaten nefret kültürüyle yetişmedilerse etkilenmeyeceklerine aksine buradaki propagandanın korkunçluğuna şahitlik edeceklerini iddia ediyor. Soykırıma, Nazi zulmüne maruz kalanlar veya yakınları içinse aynı şey geçerli değil. Böyle bir ihtimal bile onların tüylerini ürpertiyor.

Kitap Türkiye’de uzun süre yayınlansa ve hatta çok satanlar listelerine girse de bu durum telif kanunlarına aykırıydı. 2005’te Bavyera hükümetinin avukatları, Türkiye’de Kavgam‘ı yayımlayan 13 yayıncıya uyarı mektupları yolladı. Bu yayıncılardan bir kısmı kitabı basmayacağını taahhüt ederken bir kısmı bu talebe itiraz etti. Bunun üzerine Bavyera Türk mahkemelerinde telif davası açtı ve 2007’de dava Bavyera’nın lehine sonuçlandı. 

Kültür Bakanığı da 2005’in eylül ayından itibaren Kavgam‘ın hiçbir yeni baskısına bandrol verilmeyeceğini duyurmuştu.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 17:31:04