A password will be e-mailed to you.

Usta Ressamlar arasında hak ettiği yeri henüz bulan Artemisia Gentileschi’nin hayatında dizi ve filmlere konu olacak kadar dram olduğunu biliyoruz. Ve yakında hayatını gerçekten dizi olarak izleyeceğiz.

1593-1652 yıllarında yaşayan büyük Barok ressamı Artemisia Gentileschi’nin son günlerde Londra’daki National Gallery’de yer alan sergiyle bir kez daha gündeme gelen hayatını anlatacak dizinin prodüksiyonu önümüzdeki yıl başlıyor. ViacomCBS International Studios için çekilecek dizinin yapımcılığını Pan’s Labyrinth (2010) filminin de yapımcısı Frida Torresblanco ile Jill Offman yapacak.

Artemisia Gentileschi, Susanna and the Elders, 1610–11

Dizi, Mary Garrard’ın 1989’da yazdığı “Artemisia Gentileschi: The Image of the Female Hero in Italian Baroque Art” (Artemisia Gentileschi: İtalyan Barok Resminin Kadın Kahramanın Resmi) adlı biyografiden yola çıkacak. Gentileschi’nin 400 yıllık tecavüz davasından kalma mahkeme kayıtlarının yer aldığı kitap ressamın nasıl zorla jinekoloji muayenesine maruz bırakıldığını ve saldırısına uğradığı Agostino Tassi’ye dair iddialarını ispat etmek için çektiği çileleri de anlatıyor.

Artemisia Gentileschi TV ekranlarına ilk kez bir diziyle gelecek olsa da onu daha önce sinemada izlemiştik. 1997’de çekilen “Artemisia” adlı filmde Valentina Cervi ressamı canlandırmış ve filmi Agnès Merlet yönetmişti.

#MeToo hareketi ile yıldızı iyice parladı

Gentileschi, döneminin erkek baskın sanat ortamında nadir başarıya ulaşan kadın ressamlarından biriydi. Babası tarafından yetiştirilerek yeteneği değerlendirildi. Ancak 17 yaşında kendisine öğretmenlik yapması için getirilen Tassi ile hayatı alt üst oldu. Ona karşı açtığı tecavüz davasını kazandı ancak Tassi’nin Roma’dan sürgün edilmesine dair karar asla uygulanmadı. Kararın ardından evlenip Floransa’ya taşındı. Orada Mediciler için ressamlık yapmaya başladı. Resimleri çoğu zaman yaşadığı cinsel vahşet üzerinden okundu ve güçlü kadın tasvirleri buna yoruldu.

1970’lerden beri Gentileschi feminist hareket için daha da önemli bir figür haline geldi. Özellikle son yıllardaki #MeToo hareketiyle birlikte daha fazla sahiplenildi. En son Paris’teki Artcurial müzayedesinde “Lucretia” isimli eseri 5 milyon euroya yakın bir fiyata satıldı ve son 6 yıldaki her müzayede de satış fiyatı bir öncekini aştı.

Artemisia Gentileschi, Yudit Holofernes’i Katlederken, 1614–1620

İLGİLİ HABERLER

GENTILESCHI bu resimde aslında neyi anlatıyor?

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi Amazon dizisi oluyor

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 08:04:33