A password will be e-mailed to you.

Ahmet Ümit, yeni romanı Bir Aşk Masalı’nda kadına şiddete karşı güçlü bir itiraza imza atıyor. Erkek egemen toplum anlayışının değişmesi gerektiğini söyleyen yazar “Âşıksam, seviyorsam karşımdakinin mutlu olmasını isterim. Bencil aşk değil sencil aşk diyebiliriz buna. Sencil aşk yaşanması gerekiyor,” diyor.

Yeni romanı Bir Aşk Masalı’nda erkeğin kadına yönelik zulmüne karşı çıkan Ahmet Ümit, süregelen bu sistemin bitmesi için çağrıda bulunan bir hikâye anlatıyor. Ahmet Ümit’in yeni kitabı, gördükleri rüyayla âşık oldukları kızın peşine düşen beş prensin yolculuğu hakkında. Beş prens bu yolculukta her şeyi öğreniyorlar da sevdiklerini özgür bırakmayı öğrenemiyorlar.

“Türkiye’de son yıllarda giderek artan kadın cinayetleri herkes gibi beni de çok derinden etkiliyor. Aslında bu kitabı yazma nedenim başlı başına kadınlara yönelik artan şiddet,” diyen Ahmet Ümit kadının özgür olduğu, yaşama hakkının elinden alınmadığı, kendisini istediği gibi ifade edebileceği bir dünya isteğini paylaşıyor.

Yazar, çok güçlü bir duygu olması nedeniyle aşkın, sağlıksız ve hastalıklı kişilikleri tetikleyebildiğini vurguluyor: “Kimse aşkı mazeret gösterip bu yüzden cinayet işlediğini söyleyememeli.”

Ahmet Ümit

“Seven toplum güçlü toplumdur”

“Kadın haklarını savunmak benim için son derece bencilce bir durum,” diyen Ahmet Ümit, sözlerini şöyle açıklıyor: “Çünkü mutlu olmak için savunuyorum. Eğer benim hayatımdaki kadınlar özgür olursa, güçlü olursa, kendi ayaklarının üzerinde durursa beni sevdiği için benimle beraber olduğundan emin olacağım. Çoğunluğu böyle insanlardan ve ilişkilerden oluşan toplum güçlü bir toplumdur.”

İnsanın kusurlarına dair eleştirilerini bir masal içerisinde anlatmayı tercih eden Ahmet Ümit bunun nedenini “Çünkü aşk aslında bir masal. Âşık olduğumuzda hayallere dalıyoruz. Biri çıkıyor karşımıza ve biz ona en güzel, en erdemli, en zeki, en çekici, en şefkatli, dünyanın bütün ‘en’lerini yüklüyoruz. Dolayısıyla elbette bu bir masal çünkü gerçekte böyle bir insan yok, ancak masallarda olur. Sonra bir gün bu ma­sal bitiyor, ‘Öyle değilmiş,’ diyoruz bu sefer. Öyle değil tabii. Sen yüklüyorsun bu sıfatları karşındakine,” diye açıklıyor.

Efnan Atmaca’nın Ahmet Ümit ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı Milliyet Sanat’ın Kasım 2022 sayısında…

Yapı Kedi Yayınları‘ndan çıkan Bir Aşk Masalı‘nın tanıtım yazısı şöyle:

Bir varmış bir yokmuş, dünyada acayiplikler çokmuş. Bir gece beş farklı ülkede, beş prens aynı rüyayı görmüşler: Bir genç kız, kadim bir kentin alacakaranlık sokaklarında ışıktan bir güzellik halinde dolaşıyormuş. İşte o kızı gördükten sonra, artık ne eski hayatları kalmış ne de eski hakikatleri.

Bir Aşk Masalı, beş prensin sevda uğruna revan oldukları bir yol ve hal macerası. Kaf Dağı’ndan ıssız çöllere, ücra hanlardan savaşçı kabilelerin çadırlarına, devlerden denizkızlarına, balinalardan devasa yılanlara, cümle tabiatın ve mahlukatın geçiş yaptığı bir hayal perdesi.

“Yolculukların en çilelisi aşk için yapılandır. Ve zorluk ne kadar artarsa aşk o kadar kıymete biner, o kadar anlam kazanır, o kadar vazgeçilmez bir hal alır…”

 

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 16:53:10