Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayatı, eserleri ile edebiyatçı hakkında yazılanlar ve İ.Ü. Türkiyat Enstitüsünde bulunan arşivi araştırmacılara ve sevenlerine sunulmak amacıyla bir araya getirildi. tanpinarmerkezi.com adlı sitede Tanpınar’ın notlarıyla Saatleri Ayarlama Enstitüsü Tefrikası da arşivlere ekleniyor.
Tüm internet kullanıcılarına açık dijital arşivde Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait defterler, tefrikalar, mektuplar, şiirler, Yahya Kemal notları, roman notları, hikaye taslakları, karalamalar, makaleler, çeviriler, resmi yazılar yer alıyor.
Sitede Tanpınar evrenine henüz dahil olmayanlar veya o evrende daha hızlı ilerlemek isteyenler için “Okuma Kılavuzu” adlı bir bölümde var. Burada kavramlar, kişiler, eserler, mekanlar, roman haritaları, ilişkiler ve hatta müzikler bulunuyor.
Bazı bölümleri hâlâ yapım aşamasında olan Tanpınar Merkezi’nde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayatının tüm dönemlerinden siyah beyaz fotoğraflar da unutulmamış.
Marmara ve Mimar Sinan’ın işbirliğiyle gerçekleşiyor
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nde bulunan Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait belge, not ve fotoğraflarından oluşan arşivin dijital ortama aktarılması projesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Fikret Turan’ın onayıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün işbirliğiyle 2016 sonbaharında başladı.
Çalışma ekibi:
Prof. Dr. Handan İnci (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı)
Prof. Dr. Tûba Karatepe (Marmara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi)
Arş. Gör. Zeynep Zengin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı )
Arş. Gör. Varol Saydam (Marmara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi)
Neşe Pelin Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı, YL)
Yakup Selçuk Yıldırım (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım, YL)
Serhan Uran (İstanbul Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi)
Çevrim yazı ekibi:
Banu İşlet (Suat’ın Mektubu)
(fotoğraflar: Tanpınar Merkezi)