A password will be e-mailed to you.

Orhan Cem Çetin bugünlerde Murat Germen ile birlikte yer aldıkları “Hücum ve Ricat” sergisiyle sanat severlerin dikkatini çekiyor. 22 Kasım’da başlayan sergi, 30 Aralık 2017’e kadar İstanbul’daki Evin Sanat Galerisi‘nde sürecek, bizse bu süreçte fotoğrafçının kariyerinden en dikkat çeken 6 kareyi seçtik.

 

1- Peri, 1993

2- Antalya (Bilet serisinden), 1999

3- Tedbir (Gümüş Gezegen serisinden), 2014

4- Kötü Bir Fikri Olan Adam (Transfer baskı, Imago Mundi çağrılı sergisi için), 2015

5- Mavi Para (Benimsin serisinden), 2016

6- Sümbül (Sınır Tanımayan Bitkiler serisinden), 2016

Orhan Cem Çetin

1960 yılında İstanbul’da doğan Çetin, fotoğraf alanında kendisini yetiştirdi. 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans, 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans derecesini tamamladı

İlk kişisel sergisi Tanıdık Şeyler‘i 1988 yılında açtığında, fotoğrafta alternatif yaklaşımı ile dikkat çekti. Çetin o tarihten bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır.

Çetin sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını editoryal fotoğrafçılık, fotoğraf teknikleri/teknolojisi alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nin eğitmen kadrosundadır ve İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Galerisi danışma kurulu üyesidir.

1985 yılından bu yana fotoğraf sektöründe farklı pozisyonlarda çalışmış olan Çetin yurt dışında çok sayıda eğitim programına katılmış, kendisi de farklı ülkelerde profesyonellere ve üniversite öğrencilerine yönelik dersler, atölyeler geçekleştirmiştir.

1980′lerin sonlarından itibaren Türkiye’de fotoğraf eğitimine katkıda bulunan sanatçının uzun süre çalıştığı kurumlar arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Akademi İstanbul, İFSAK, kurucularından olduğu Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi sayılabilir.

Fotoğraf editörlüğü, çevirmenlik ve fotoğraf yazarlığı da yapan Çetin’in kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line dergilerde yer almaktadır.

Orhan Cem Çetin sergi, gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınmaktadır.

Sanatçının 2000 yılında Karakutu Cep Fotoğraf Albümleri dizisi içinde yer alan mini albümü Renk’arnasyon, 2004 yılında ise fotoğraf ve kara mizah içeren metinlerden oluşan kitabı Bedava Gergedan (Okuyanus Yayınevi) yayınlanmıştır.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 09:30:05