Çok değerli bol ödüllü yazarlarla tanıştığımız bir yılı geride bıraktık.
Bir kısmını severek kenara ayırdık başka kitabı çıksa da okusak diyoruz.
Ya da zaten her yazdığına bir şekilde ilgi duyduğumuz klasikleşen yazarlar…
Yahut henüz Türkçede okumadığımız merakla kitabını beklediğimiz yazarlar…
Acaba hangileri 2018’de bizlerle buluşacak?
İşte bazı yayınevlerinden aldığımız haberlere göre 2018’de okuyacağımız kitaplardan yaptığımız seçki:
Jesmyn Ward – Sıng, Unburıed, Sıng (Doğan Kitap)
Kitap, ABD’nin en prestijli edebiyat ödülü National Book Award’ın sahibi olmasının hemen ardından New York Times’ın yılın en iyi 10 kitabı listesine girdi.
Öte yandan Jesmyn Ward Salvage the Bond adlı romanıyla 2011 yılında da aynı ödüle layık görülmüştü. Böylece National Book Award’ı kurmaca dalında iki kere alan ilk kadın yazar olarak tarihe geçti.
Yazar okurunu bu kez Mississippi’de yaşayan bir aile eşliğinde yolculuğa çıkarıyor.
Yoksulluk, kayıplar, ırk ve aile bağları üzerine güçlü bir öykü Sing, Unburied, Sing.
Mississippi’nin bugünü ve geçmişinde bir yolculuk, bir ailenin portresi ve umut ile mücadele üzerine masalsı bir anlatım.
Çok severek okuduğumuz 2017’nin en iyi kitapları listelerinin neredeyse hepsinde ilk sıralara yerleşen Colson Whitehead’ın Yeraltı Demiryolu da sınıfsal mücadele, aile, yoksulluk üzerinden kurulmuştu, Jesmyn’i Ward’ın Sing, Unburied, Sing’i ile bu anlamda benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ama karşılaştırmayı Jesmyn Ward’ın kitabının yayımlanmasından sonraya bırakıyoruz…
Han Kang – The Whıte Book ve Human Acts (April Yayıncılık)
Man Booker Ödüllü yazar Han Kang’ın Vejetaryen adlı romanı 2017’nin en iyileri arasına girmeyi başarmıştı. Roman o çok sarsıcı diliyle okurlarını silkip atmıştı deyim yerindeyse…
2018’de ise yine Korece aslından çevrilen iki romanı olacak: The White Book ve Human Acts bizleri bekliyor.
Cortázar – “Bütün Öyküleri” (Can Yayınları)
2016’da “Bütün Öyküleri”nin 1. cildi, 2017’de 2. cildi yayımlanan Cortázar’ın 2018’de ise “Bütün Öyküleri”nin 3. cildi tamamlanmış olacak.
“Kalemim yasaklı sözcüklere doğru dörtnala geri dönüyor, onları karalıyor, düzensizliği düzene sokuyor, onarıyor, temizliyor, ona ihtişam veriyor,” diyen Cortázar ve öyküleri kendi gerçeklik dünyasını kuruyor.
Cortázar’ın dünyasını bilenler biliyor ama henüz tanışmadıysanız bütün öykülerini bir arada okuyabileceğiniz bu seriyi kaçırmayın.
Platonov – “Mektuplar” (Metis Yayınları)
Platonov da kitapları ilk yayımlandığı andan itibaren gönlümüzde taht kurmuş yazarlardan. Dönüş, Çevengur, Can, Mutlu Moskova, Muhteşem Vahşi Dünya ve Çukur romanlarıyla tanıyoruz onu.
Genellikle her şeyin bittiği ama hiçbir şeyin başlamadığı bir dünyayı yazıyor Platonov. Can sıkıntısı, alabildiğine bozkır, kış, köy, kent ve insanlarını anlatıyor, sıradışı kalemiyle.
2018’de ise yine Metis Yayınları’ndan çıkacak “Mektuplar” isimli kitabı Platonov hayranlarını bekliyor olacak.
Ursula K. Le Guin – Words Are My Matter (hep kitap)
Hep kitap’ın Atölye serisinden “yazmak ve yazarlık üzerine” kapsamında Ursula K. Le Guin’in atölyelerinden yola çıkarak hazırladığı Dümeni Yaratıcılığa Kırmak 2017’de yayımlanmıştı.
Yazının ritmi, kurgusu, sesi, sözcüklerden kurulan ağ, bağlaçlar, bağlamlar ve yazmanın daha bin bir türlü halini okuduğumuz Le Guin’den 2018’de ise yine yaratıcı yazarlık üzerine görüşlerini pekiştirdiği Words are my matter’ı okuyacağız.