26 yıllık sponsorluk bitti
Geçtiğimiz yaz müzede gerçekleşen 25 saatlik protestolar neticesinde BP’nin çevreye verdiği zarar yüzünden Tate’e desteğini çekmesi talep edilmişti. Ve baskılara dayanamayan BP, nihayet müzeden çekilme kararı aldı.
Liberate Tate, Tate’i Özgürleştir isimli kolektif BP’nin bu kararından sonra İndependent gazetesine şu açıklamayı yaptı:
"Tate’in BP’den kurtulması haberiyle çok heyecanlandık. 30 yıl kadar önce tütün firmaları sponsorluklarının yerini bugün petrol firmaları aldı. Tabii ki Tate bu kararın arkasında kamuoyunun büyük baskısının ve sanatçıların eleştirilerinin olduğunu BP’nin yüzüne vurmayacak."
BP bugüne kadar Tate müzesine 3.8 milyon sterlin verdi. Bu aylık 250 bin ile 330 bin Sterlin arası bir paraya tekabül ediyor.
Tate’den sonra BP’nin Royal Opera House, British Museum, National Portrait Galler ve Royal Shakespeare Company’den de çekilip çekilmeyeceği merak konusu.
Tate yetkilisi ise BP’nin müze desteğini çekmesinin hemen ardından BP’yi bugüne kadar müzeye yaptıkları katkılar için şükranlarını ileterek şöyle konuştu:
"BP, Tate ile 30 yıllık sıradışı bir destek ve işbirliğinde bulundu. Bu tür bir destek İngiliz sanatına ve kültürüne yapılmış en önemli ve etkin yatırımlardan biri örneğidir."
Akla gelen bu tür büyük ve dünyaya çevresel ve toplumsal olarak zararı ispatlanan şirketlerin kamuoyu baskısıyla çekilmelerinin sanat yapma ve sergileme biçimini, müzeciliği nasıl şekillendireceği de ayrı bir uzun soluklu merak konusu.
Konuyla ilgili Brian Holmes’un söyleşisi için:
http://www.sanatatak.com/view/Arsiv-OZELTuketim-toplumu-nasil-calisir/1729