e-skop’tan Elçin Gen yakın dönemin en önemli sanat gelişmelerinden yeni Resim Heykel Müzesi’ni, müze danışmanı Vasıf Kortun’u, bu işi hakkıyla yapıp yapamayacağını sanat tarihçisi, akademisyen ve galerici Ali Artun’a sordu. Artun kuşkuyla yaklaştığı Kortun için “Suçlayıp durduğu ulusallık kurumlarından birini yönetmekten şimdi onur duyduğunu belirtiyor” dedi.
Ali Artun, İstanbul Resim Heykel Müzesi‘nin danışmanından çok fiili küratörü olduğu şu ana kadar yapılan açıklamalarla netleşen Vasıf Kortun’un (Cem Erciyes röportajı), şimdi hiç vâkıf olmadığı, üstelik reddettiği bir tarihin müzesini kuracağını söyleyerek çekincelerini şu sözlerle dile getirdi: “Yani Cumhuriyet’in sanat tarihi sahnesini, paradigmasını inşa edecek. Nasıl olacak bilmiyorum. Herhalde bu kez kendi tarihini reddecek. Doğuş Holding dönemi, şirket dönemi bitecek (acaba?), devlet dönemi başlayacak. Kendi sözleriyle “Cumhuriyet projesini sürüklediği” gerekçesiyle sanat sözlüğünden sildiği ve yerine “güncel”i icat ettiği çağdaş sanata, modern sanata dönecek. Nitekim bunun işaretlerini görüyoruz söyleşisinde.”
Şirket vakıfları modeli mümkün mü?
Vasıf Kortun ile Guggenheim müzeleri zincirini geliştiren Thomas Krens‘in neredeyse aynı ekolden geldiğini söyleyen Artun’un Kortun’a dair öngörüsü tarihi “güncelleyip”, birer gösteri, spektakl olarak sunulan münferit sergilerle idare edeceği yönünde.
Artun, 150 yıllık geçmişe sahip müzenin kurucusu Halil Edhem‘in tasavvuruna sadık kalınması gerektiği görüşünde. Elvah-ı Nakşiye Koleksiyonu kataloğundaki metinlerin ve Halil Edhem’in müzecilik yazılarının gayet önemli rehberler olduğunu ve bunları iyi çalışmak gerektiğini belirtiyor. “Berlin Müzesi veya Viyana Kunsthistorische gibi, Halil Edhem’in örnek aldığı müzeler, bugün bir İstanbul Modern gibi yönetilemez” diyor.
“Sanat tarihçileri yönetsin”
Yönetim modeline dair önerisi ise işletmeciler ve iletişimciler tarafından değil ciddi sanat tarihçileri tarafından yönetilmesi… Bunun içinde akademinin (MSGSÜ) sanat tarihçilerinden bir kolektifin yönetiminin daha doğru olacağını düşünüyor. Vasıf Kortun’un da sanat tarihi tahsili olduğunu hatırlataraksa şu temennide bulunuyor: “Belki de bu tarihçiliği depreşir! Başarılar diliyoruz.”
İLGİLİ HABERLER
“Kortun’un küratörlüğündeki sergilerimiz ve müze binamız çok konuşulacak”