Bilim insanları sanat eserlerini inceleyen bir matematiksel teknikle sanatçıların yakalandıkları nörolojik hastalıkları teşhis etmenin yolunu buldu.
Nörodejenerasyon başladığında yani nöronların yapısı yavaş yavaş bozulmaya başladığında bu süreç genellikle nöronların ölümüyle son bulur. Beyindeki körelmeyle birlikte dil yetenekleri sekteye uğrar ve motor fonksiyonlarda sorunlar başlar. Bu yüzden de nöroloji dünyasında belirtileri en kolay fark edilen Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklardır. Dr. Alex Forsythe ise bu nörolojik hastalıkları dil ve vücut faaliyetleri aksamaya başlamadan teşhis etmenin mümkün olup olamayacağını araştırmaya başladı. Forsythe önderliğindeki Liverpool Üniversitesi Psikoloji Bölümünden bir ekip fraktal analiz adlı matematiksel teknikle sanat eserlerinde sanatçıların yaşadıkları nörodejenerasyonun izlerini bulmayı başardı.
Neuropsychology’de yayımlanan çalışmada, Salvador Dalí, Willem de Kooning, Norval Morrisseau ve James Brooks gibi nörolojik hastalık geçiren ressamların eserleri de Pablo Picasso, Claude Monet ve Marc Chagall gibi nörodejeneratif hastalık geçirmeyen ressamların eserleri de incelendi. Fraktal analize tabii tutulan eserlerde bazen çıplak gözle dahi görünmeyen ancak sanatçıların alamet-i farikası sayılabilecek fraktal desenlerin sanatçıların sağlıklı dönemlerinde çok daha fazla olduğu ancak bahsi geçen hastalıklara yakalandıktan sonra azalmaya başladığı ortaya çıktı. Üstelik hastalık süresince bu değişimlerin ressamların tarzlarına ya da yaptıkları işin derinliğine yansımadığı ancak beyinlerinin farklı çalışmaya başladığı görüldü.
Çözüme giden yolda bir umut ışığı
Araştırma sonuçları Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkları teşhis için büyük bir umut niteliğinde. Çalışma bugüne kadar sadece fiziksel belirtilerle teşhis edilebilen hastalıkların erken teşhisinin nasıl yapılacağına dair bir bulguya ulaşamasa da erken teşhisin mümkün olduğunu gösterdi. Yani bu hastalıkların kendilerini gizlediği fiziksel belirtiler öncesi aşamalar incelendiğinde beyinde bir değişimi yakalamanın mümkün olduğu kesinleşti. Sıradaysa o değişimlerin neler olduğunu ve neden olduklarını bulmak var…