A password will be e-mailed to you.

Türkiye Sanat Kurumu’nun (TÜSAK) kurulmasına ilişkin olarak TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısı taslağı, 3 Mart 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir çalıştayla tarafların değerlendirmesine açıldı.

İKSV’yi temsilen Genel Müdür Görgün Taner ve Kültür Politikaları Projeleri Koordinatörü Özlem Ece’nin katıldığı çalıştayda, TÜSAK kanun tasarısı taslağına ilişkin görüş, eleştiri ve öneriler dile getirildi.

Kanun tasarısı taslağına buradan, İKSV’nin konu hakkındaki görüşlerini özetleyen metne ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kamu kültür kurumlarının yeniden yapılanmasıyla ilgili İKSV’nin görüşü

"İstanbul Kültür Sanat Vakfı, ticari olmayan, kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumudur. Çalışmalarını tüzüğünde belirlenen amaçlar doğrultusunda yürüten vakfın bütçesinin %5’i kamu katkısıyla, %52’si de özel kurum ve kuruluşların destekleriyle karşılanıyor. İKSV’nin diğer gelir kaynakları arasında uluslararası vakıfların destekleri, kültür ataşeliklerinin katkıları, üyelik programı ve bilet satış geliri yer alıyor.

Kültür ve sanat kurumlarının bütçesel yapısı ve yönetimi konusu yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışılıyor. Dünyadaki örneklere baktığımızda her ülkede farklı modeller benimsenmiş olsa da genel hatlarıyla kültür-sanat faaliyetlerinin değişik aktörlerin birlikte yarattıkları fonlarla desteklendiğini görüyoruz. İster kamu ister özel sektör desteği olsun, tek bir kaynağa dayalı modeller artık geçerliliğini yitiriyor. Kamunun kültür ve sanatı desteklemek için ayırdığı fonun uluslararası kriterlere göre dağıtımını sağlayacak bir özerk sanat konseyi oluşumu da dâhil olmak üzere yurtdışındaki örnekler göz önünde bulundurularak, Türkiye için uygun modelin ne olduğu tartışılmalıdır. Kültür girişimciliği gibi son dönemde öne çıkan ve üzerinde çok konuşulan kavramlar, kültür ve sanatın desteklenmesi konusunda alternatif yöntemler ve Türkiye için oluşturulabilecek özgün yapılanmalar bu tartışmaların parçası olmalıdır. Devletin sanatla olan ilişkisinin sadece maddi olmadığı ve bu ilişkinin diğer yönlerinin de yapının bir parçası olması gerektiği de unutulmamalıdır.

Böylesi tartışmaların, sanatçıların, eleştirmenlerin, kültür kurumu yöneticilerinin ve akademisyenlerin söz sahibi olduğu ve yerel yönetim, kamu ve özel sektör yöneticilerinin de katıldığı platformlarda yürütülmesi büyük önem taşıyor. Ülke genelinde etkisi büyük olacak bu tip kararların, geniş katılımlı tartışmalarla şekillenmesini daha doğru buluyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak bu tartışma ortamının yaratılması ve bir yol haritası oluşturulması konularında kendimizi sorumlu hissediyoruz. Türkiye için ideal yöntemin araştırılacağı, kültür çevreleri, yerel yönetim ve sivil toplumu bir araya getiren böylesi bir platformun oluşturulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak: http://www.iksv.org/tr/hakkimizda/kultur_politikalari#4

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 03:57:33