“Trendeki Yabancı” adlı cep telefonu uygulaması akıllı telefonlarla öykü okumayı kolaylaştırıyor. Trendeki Yabancı her ay yayımlanan bir öykü dergisi. Uygulamayı indirip abone olanların dilediği süre boyunca öyküler her ay telefonuna geliyor.
Bir Can Yayınları girişimi olan Trendeki Yabancı basılmıyor, gazetecide-kitapçıda bulunmuyor, doğrudan cebe geliyor. Türkiye’nin ilk öykü uygulaması Trendeki Yabancı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle bu ay “Hafıza-i Beşer” sayısını yayınladı.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi altı sıra dışı hikâyeye ilham oldu. Enstitü ile Trendeki Yabancı işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında altı yazar, Hafıza-i Beşer sergisinden ilhamla altı farklı öykü kaleme aldı.
Nüshaların elle çoğaltıldığı döneme bir yolculuk
Proje, edebiyat meraklılarını yazma ve okuma kültürünün forum, blog, web sitesi, sosyal medya gibi dijital platformlar üzerinden tartışıldığı ve hızlı bir biçimde şekil değiştirdiği 21. yüzyıldan, matbaanın henüz yaygınlaşmadığı, nüshaların elle çoğaltıldığı Osmanlı Dönemi’ne doğru bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Osmanlı’nın yazın ve gündelik yaşam kültürüne dair birçok önemli ayrıntıyı ortaya koyan Hafıza-i Beşer sergisinden ilhamla hazırlanan projede Onur Orhan, Berkan M. Şimşek, Dilşad Çelebi, Emirhan Burak Aydın, Fatma Nur Kaptanoğlu ve Hikmet Hükümenoğlu’nun öykülerine yer veriliyor.