A password will be e-mailed to you.

Magma Dergisi, Ahmet Hamdi Tanpınar’a ait bir fotoğrafı ve Tanpınar’ın “Beş Şehir” kitabında “toprak tanrısı” olarak bahsettiği kişinin fotoğrafını gün yüzüne çıkardı. Derginin 22. sayısında Gazeteci –yazar Serkan Ayazoğlu’nun “Beyaz Musiki Erzurum” adlı başlıklı yazısında daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflara yer verildi.

Cinis’te Mutahhar Bey’in bahçesi (1944) (Oturanlar,soldan sağa, Refika Hanım, Mutahhar Ömeroğulları, Sıtkı Dursunoğlu,Muzaffer Ömeroğulları)

“Toprak Tanrısı” Ömer Kundakçı’ymış

Ahmet Hamdi Tanpınar, 1944 yılında ziyaret ettiği Erzurum’un Cinis köyünde bir evin bahçesinde; köy muhtarı Mutahhar Ömeroğulları, eşi Refika Hanım, Tanpınar’ın yakın arkadaşı Sıtkı Dursunoğlu ve Muzaffer Ömeroğulları ile çektirdiği fotoğrafta gözüküyor. Ayrıca Tanpınar’ın “Beş Şehir” kitabının Erzurum bölümünde isim vermeden bahsettiği bir çiftçinin fotoğrafı da dergide yayınlandı. Tanpınar’ın “Toprak Tanrısı” diyerek anlattığı kişinin Ömer Kundakçı olduğu ortaya çıkarken Tanpınar bu yaşlı çiftçiyi şöyle anlatıyor:

Bir insan değil, âdeta, yaşlı bir çınardı. Bir ara yerden bir avuç saman aldı, ellerinin arasında bir nezri yerine getirir gibi oğuşturup havaya üfledi. Bütün hareketlerine baktım; tabiatın yetiştirici kuvvetlerine bir ibadet gibiydi. Geleceğimiz gün onun oğluyla, torunlarıyla gene aynı yerde çalışırken gördük. Soyunun sopunun içinde mesut bir Kitab-ı Mukaddes ihtiyarı sandık. Bu iki Cinisli bana insanoğlunun sadece toprakla temas ederek yaptığı bir arınmanın muzaffer, ilâhî mahsulleri gibi geldi.”

Köyün muhtarı Mutahhar Ömeroğulları’nın köyün gençleriyle sohbet ederken çekilen bir fotoğrafı da dergide yer alıyor. Yazar, Mutahhar Bey için Beş Şehir’de şunları yazıyor: “Dünyada bundan sevimli insan bulamazsınız. Çiftçiliği macera gibi yaşıyor, yorulmak nedir bilmiyordu.”

Mutahhar Bey’in gençlerle ayaküstü sohbeti, (1970-Cinis)

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 17:55:48