Mısır’daki çakma Nefertiti heykeli nefret kazandı!
Hatırlarsınız İspanya’da 120 yıllık bir Hz. İsa tablosu, 80 yaşında amatör bir kadın tarafından yapılan restorasyon çalışması sonrası tanınmaz hale gelmişti. 80 yaşındaki Cecilia Gimenez adlı kadın, kilisedeki 120 yıllık ‘İşte İnsan’ adlı Hz. İsa tablosunun yıprandığını fark etmiş, kiliseden izin alarak işe koyuluvermişti. Tablonun son hali yüzlerce versiyona dönüştürülerek neredeyse bir sosyal medya salgınına dönüşmüştü. Şimdiden parodi bir ikon olmuş oldu. Aslında bunlar kendiliğinden güncel sanat alanına giriveriyorlar.
Sadece o mu? Bazılarına göre Ankara’ya diktikleriyle Melih Gökçek neredeyse kendiliğinden küratör gibi çalışıyor. Jeffy Koons’u aratmayan dinazor ve robot heykelleri herhengi bir güncel sanat sergisinde rahatça yer alabilir… Ya da Anadolu şehirlerindeki ayva, tavuk ya da mandalina heykellerini düşünmek de yeter artar bile..
İspanya’daki restorasyon faciası gibi olmasa da, şimdi de, Mısır’da yerleştirilen Kraliçe Nefertiti heykeli benzer tepkiler çekmeye aday görünüyor. Bir Mısırlı kadın, Twitter’da "Bu Nefertiti’ye ve her Mısırlıya hakaret." diye mesaj yazarken, bir başkası "Bu büste Nefertiti adını değil, ‘çirkin, zevksiz, sanat yoksunu heykel’ demek gerek" dedi. Biliyorsunuz sanat tarihi içinde Kraliçe Nefertiti büstü güzelliğin sembollerinden biri olarak görülüyor. Dolayısıyla dikilen totem, Mısırlılar açısından bir tür hakaret olarak algılanmaya müsait. Bu tür işlerdeki iyi niyeti anlamak kolay. Ama bir de şu şekilde düşünmek gerekiyor. Bütün bunlar " kendiliğinden contemporary" kategorisine girmeye de aday. Karar izleyenin!