Sosyal Medya Faşizmi, sosyal faşizmin gelişmiş, geliştirilmiş, fazlaca süslenmiş içi ırkçıl kokan bir versiyonu olma yolunda….
Sosyal Faşizm; 1928-1934 arasinda komintern politikalarinda, Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin (SBKP) “resmi görüşü” içinde tedavüle girmiş talihsiz bir tabirdir. 1934’ten sonra bu bağlamdan kopuk, ya da ancak tali bir alaka ile, daha çok da küfretmek için sol jargonda kullanılmıştır
İşte konumuza böyle bodoslama daldım. E biraz ucundan tutacak olursak (burada dilbilgisinden öte konuşma diline vurgu yapılmakta okuyucu) Sosyal Medya Faşizmi, sosyal faşizmin gelişmiş, geliştirilmiş, fazlaca süslenmiş içi ırkçıl kokan bir versiyonu olma yolunda….
Sürekli olarak eleştiriyoruz, hakaretlere ve ağır ithamlara tabi tutuyoruz insanları. Toplumun ve transfobinin kirli yüzünden dolayı, 24 yaşında intihar eden/ettirilen bir trans birey (Adı Mehtap’tı, adı Eylül’dü) sosyal medyada sahte gözyaşları ile anılmakta. Videosunun altına “faşizmin” babası yapılmakta ama ıh ıhıh doyamadık kana, irine!
Alegorik bir sıralama içermeden konuların üzerinden geçmeliyiz bence.
Faşizmin gürültülü sesi ve onu tanıyanların çok iyi bildiği popüler yüzü, bir kez daha gündemimizde. Faşizmi çalışan, onun sesini, görüntüsünü, kokusunu görür görmez tanıyanlar, sosyal medya profillerindeki bu dayanılmaz tacizi bununla bağdaştırmaya çalışacaklar.
Diyelim ki A ünlü herhangi bir fotoğrafı (ne olduğu farketmez) instagram hesabına yükledi. Saniyesinde goygoycular yoruma başlar, ardından ürün satan reklam hesapları, sonrasında hakaret içerikli kullanıcılar.
Peki neyi tatmin ediyoruz?
Ego’muzu mu yoksa Lego’muzu mu?
Bir fenomen bir tweet atar, düşünmeden vurun abalıya. Bir siyasetçi ‘’özlü söz’’ paylaşır, vurun abiye ablaya, bir gazeteci kişisel düşüncesini açıklar, indirin yerlere.
Toplum olarak ruhsal tedaviye muhtacız desek çok abartmış olmam herhalde. Siz en iyisi herşeyi unutun ve sakin olun. Bırakın takılmayın bu kadar.
Bireysel içgüdülerinizi sosyofobikliğe kurban etmeyin, nefret cinayetlerini tetiklemeyin, özgürlüğü sevin, özgür hissedin ve özgür davranın.
Sevgiye sosyal kalın.