A password will be e-mailed to you.

Sokak sanatçısı İzinsiz, Kabataş’taki inşaat alanı çevresinde üzerinde Devrim Erbil tabloları bulunan panellere yaptığı çizimler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yargılanıyor. Davanın ikinci duruşması İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Sokak sanatçısı İzinsiz, Şubat 2020’de ressam Devrim Erbil’in Kabataş’ta yer alan bir reklam panosunda sergilenen İstanbul resminin üzerine, o dönem medyanın da gündeminde olan “yoksulluk nedeniyle gerçekleşen intiharları” konu alan bir iş yapmıştı. İzinsiz’in reklam panosundaki ay-yıldıza asılı bir insan silüeti çizdiği işi, A Haber, Show TV, Akit, Takvim gibi medya medya kuruluşlarında “bir garip provokasyon” gibi başlıklarla haberleştirildikten sonra 5 kişi gözaltına alınmış; İzinsiz ise tutuklanmıştı. Bir süre Silivri Cezaevi’nde tutulduktan sonra tahliye edilmişti. İzinsiz hakkında bu işten dolayı “Devletin egemenlik alametlerini aşağılama” (TCK 300); daha önce yaptığı Erdoğan’la ilgili grafitiler nedeniyle ise “Zincirleme şekilde alenen cumhurbaşkanına hakaret” (TCK 299) suçlamalarıyla dava açıldı. İzinsiz’in tutuksuz yargılanmasına devam ediliyor.

İzinsiz, avukatı Özcan Karakoç ve dosyada müşteki olarak yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı duruşmada hazır bulundu. Mahkeme, davaya konu kamera kayıtlarının izlenmesinin ardından suç konusu resimlerin sanatsal değerine dair bilirkişi raporuna başvurulabileceğini söyledi.

“Usule aykırı delil toplama”

Avukat Karakoç, İzinsiz hakkındaki soruşturmanın Kabataş’ta bir reklam panosunun üzerine yaptığı çalışma nedeniyle “Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak” (TCK 300) iddiasıyla başladığını hatırlattı. Ancak güvenlik güçlerinin herhangi bir savcılık izni ya da talimatı olmaksızın İzinsiz’in sosyal medya hesaplarını inceleyerek “Cumhurbaşkanına hakaret” (TCK 299) suçlamasına yönelik delil topladıklarını belirtti, bunun usule aykırı olduğunu söyledi. Bu işlemler yapılırken İzinsiz’in sosyal medya hesaplarının “kapalı/gizli hesap” şeklinde olduğunun altını çizen avukat Karakoç, kolluk kuvvetlerinin bu kapalı hesaptaki paylaşımlara nasıl erişim sağladığını sordu. Sosyal medya hesaplarına dışarıdan müdahale edilip edilmediğinin tespit edilmesini talep etti.

Bilirkişi heyeti Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden

Hâkim, İzinsiz’in savunmasında suçlamaları kabul ettiğini söyledi. Bunun üzerine söz alan avukat Karakoç, “Müvekkilimin kabul ettiği hususlar, sanatsal değere dair hususlardır” dedi. Suçlamaya konu işlerin sanatsal değer taşıdığına dair tanık dinlenmesini talep etti. Mahkeme geçtiğimiz haftalarda davaya konu olaya ilişkin Kabataş’taki güvenlik kamerası görüntülerini izlemişti. Hâkim mahkemeye yanlış CD’nin gönderildiğini, gelen CD’de ilgili görüntülerin olmadığını söyledi. Bilirkişi talebini görüntüleri izledikten sonra değerlendireceğini ifade etti.

Mahkeme, doğru kamera kayıtlarının Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nden istenmesine karar verdi. Sanığa atılı suça konu olan resimlerin sanatsal değerini ve sanatsal çalışmanın dışına çıkıp çıkmadığını değerlendirecek bilirkişi raporu alınması talebinin doğru kamera kayıtları izlendikten sonra değerlendirileceği belirtildi. Mahkeme, ara kararında bilirkişi heyetinin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden 3 öğretim üyesi ile oluşturulmasına hükmetti.

Bir sonraki duruşma 25 Mayıs 2021 tarihinde görülecek.

 

İLGİLİ HABERLER

21. yüzyılın Matrakçı Nasuh’u: Karagözüktü Kaptan

https://www.instagram.com/p/CIAQ5AGqRhQ/

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 11:58:48