A password will be e-mailed to you.

Katolik kilisesinin Arjantinli başrahibi Papa Francis, Vatikan Müzesi’nin çağdaş sanat koleksiyonunun 50. yılına özel bir buluşma düzenledi. Toplamda 200 sanatçının yer aldığı etkinlikte konuşan ABD’li fotoğrafçı Andres Serrano, “Kilise benim kafir olmadığımı, yalnızca bir sanatçı olduğumu anlıyor” dedi.

Papa Francis, Sistina Şapeli’ne davet ettiği sanatçılarla Vatikan Müzesi’nde yer alan çağdaş sanat koleksiyonunun 50. yılını kutladı. Anish Kapoor, Ken Loach ve Andres Serrano gibi sanatçıların yer aldığı etkinlikte konuklarına seslenen Papa, “Kutsal kitabelerdeki peygamberler gibi siz de rahatsızlık uyandırıcı meselelerle yüzleşiyorsunuz. Bugünün yalan mitlerini ve yeni idollerini kritik ediyorsunuz. Güç entrikalarına, tüketim çılgınlığının dalaverelerine, onların boş konuşmalarına karşı çıkıyorsunuz” diye konuştu.

“Piss Christ canınızı sıkıyorsa üstüne biraz kafa yorun”

Etkinlik sonrasında basının sorularını yanıtlayan, 72 yaşındaki ABD’li fotoğraf sanatçısı Andres Serrano ise buluşma için davetiye almasını “Kilise benim Hristiyan bir sanatçı olduğumu, kafir olmadığımı anlıyor. Ben yalnızca bir sanatçıyım” cümleleriyle yorumladı. İdrara bulanmış çarmıh fotoğrafının yer aldığı, 1987’de ilk çıkardığında büyük eleştiriler alan Piss Christ (Sidikli İsa) eserine dair de konuşan Serrano, “Piss Christ sizin canınızı sıkıyorsa belki de onun neyi sembolize ettiği hakkında kafa yormalısınız. Sembolize ettiği şey ise bir insanın oldukça korkunç, acı verici, trajik ve insanlık dışı bir biçimde yaşamını yitirmesi. İsa’yı işte böyle çarmıha gerdiler” dedi.

Andres Serrano, Piss Christ, 1987

Vatikan’dan yeni bir çağdaş sanat atılımı

Vatikan’ın düzenlediği etkinlikte aynı zamanda, yazar Jhumpa Lahiri, son filmi Padre Pio ile İtalyan azizin hayatını anlatan Abel Ferrara, çağdaş sanatçı Anselm Kiefer ve The Young Pope dizisindeki ABD’deki hayali bir Vatikan sekreterini canlandıran İtalyan aktör Silvio Orlando gibi figürler de yer aldı. Katolik Kilisesi’yle çağdaş sanatçıların arasını yapma yolundaki ilk adım, sanatçıları 1964’te Vatikan’a davet eden Papa 4. Paul ile atılmıştı. Kilisenin isteği Michelangelo’nun 16. yüzyılda Sistina Şapeli’nde çizdiği ustalık eseri freskler gibi yeni eserler türemesi. Çağdaş sanata olan bağlılığını son yıllarda yeniden yürütmeye çalışan Vatikan, Venedik’teki sanat ve mimarlık bienallerinde boy gösterirken gelecekteki edebiyat festivallerine de katılmayı düşünüyor.

Daha fazla yazı yok
2024-12-24 18:32:01