A password will be e-mailed to you.

Ekonomik şartları iyi olmayan ailelerden gelen çocuklarda, okul müfredatına dahil olan sanatsal aktivitelerle ilgilenmek, stres seviyelerini düşürüyor.

Araştırmalar gösteriyor ki yoksulluk, çocukları fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan kötü etkiliyor. Çünkü bu çocukların, maruz kaldıkları durum neticesinde, kronik olarak yüksek stres seviyeleriyle başa çıkmaları gerekebiliyor. Yeni bir araştırmaya göre ise dans, müzik veya görsel sanatlar gibi sanatsal aktiviteler içeren programlara katılım, çocukların stres seviyeleri üzerinde olumlu değişimler yapabilir.

West Chester ve Delaware Üniversitesinden bilim insanlarının yürüttükleri araştırmanın sonuçları, hem bilim hem de sanat dünyası için son derece ilginç bulgular içeriyor ki çalışma, bu kapsamda yapılmış ilk araştırma olma özelliğini de taşıyor. Sanatın, çocukların fizyolojik gelişimi üzerinde yoksulluğun yarattığı güçlü etkiyi yatıştırabilme özelliğini ortaya koyan bu araştırmayı, West Chester Üniversitesi psikoloji profesörü Eleanor Brown yürütüyor.

Sanatın iyileştirici etkisi bilimsel bir gerçek

Ekonomik durumları iyi olmayan 3 ila 5 yaş arası 310 çocuk örneklem alınarak yapılan araştırmaya konu olan yer, Philadelphia’da bir okul öncesi eğitim kurumu. Sanatla iç içe geçmiş bir program uygulayarak çocukları okul çağına hazırlayan bu kurumun öğrencileri, sertifikalı sanat eğitmenlerinin gözetiminde her gün birden fazla sanat dalıyla ilgileniyor. Sanat dersleriyle hedeflenen sadece çocukların sanatsal yeteneklerini geliştirmek değil elbette. Okuma yazma, matematik veya dil gibi bazı genel becerileri de geliştirme amacı taşıyor. Araştırma için rastgele seçilen çocuklardan okuldan önce ve sonra tükürük örnekleri alan ekip, bu örneklerde kortizol seviyesini ölçtüğünde; sanat derslerinden sonra kortizol yani stres seviyesinin düştüğünü gözlemlemiş.

Brown’ın aktardığına göre bu araştırmanın sonuçları, çok önemli şeyler söylüyor. Sadece ekonomik değil, her açıdan eşitsizliğin hüküm sürdüğü bir dünyada böylesine bir araştırma gösteriyor ki maddi olmayan bir müdahaleyle kortizol, yani stres seviyesinin düşüşe geçmesi sağlanabiliyor. “Maddi olmayan müdahale”den kasıt ise, tahmin edebileceğiniz gibi, sanat.

eren {sea+prairie}

Yetişkinler için de benzer sonuçlar

Geçen yıl da benzer bir araştırma yapılmış fakat bu sefer sanatla ilgilenmenin yetişkinler üzerindeki etkisi tartışılmıştı. Drexel Üniversitesinden Girija Kaimal’in yürüttüğü; 39 yetişkinin katılımıyla tamamlanan araştırmanın sonuçları da benzer bir manzara çiziyor. Artistik yetenekleriniz olsun olmasın, yaratıcılık içeren bir aktiviteyle 45 dakika boyunca ilgilenmek, vücuttaki stresi azaltıyor.

Kağıt, çizim, hamur veya kolaj… Ne olduğu hiç fark etmez; 45 dakika boyunca canınız ne istiyorsa onu üretmeye, şekillendirmeye, ortaya çıkarmaya çalıştığınız zaman stres seviyenizin belli ölçüde düştüğü bilimsel bir gerçek.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 15:39:09