Gammazları kimse sevmez ama söz konusu sanat eserlerindeki çıplaklığı dahi sansürlemeye çalışan Facebook, Instagram gibi kraldan çok kralcı sosyal medya platformlarıysa böyle bir oluşuma ihtiyaç olduğu muhakkak.
Geçtiğimiz eylül ayında Londra’da Mall galeride Mimsy’nin IŞİD karşıtı işi polis sansürüne uğramış biz de haberi ve eleştirmen Jonathan Jones’un sansüre karşı yorumunu yayınlamıştık. Üryan, Çıplak, Nü sergisiyke birlikte yaşanan gelişmelerden dolayı sanatta çıplaklığın sansürlenmesi hadiselerine de hiç yabancı değiliz. Binlerce yıldır birbirinin parçası olan sanat ve çıplaklığa tek tahammülü olmayansa Milli Saraylar değil ne yazık ki… Dünyanın en kalabalık sosyal medya platformu Facebook’un bile Kate Durbin, Erika Ordos Goitto gibi sanatçıların eserlerini sildiğine, Gustave Courbet’in “L’Origine du Monde"u gibi eserleri paylaşan hesapları blokladığını biliyoruz.
Karşı atağa geçen sanatçılar "sanata karşı sansür" temalı Facebook grupları kurmaya çalışsa da bu çaba değirmenlerle dövüşmekten öteye gidemedi. Dijital platformlardaki sansürün önüne geçmek isteyen Electronic Frontier Foundation (EFF) bu duruma Online Cencorship adlı siteyle "dur" demeyi planlıyor. İnternet kullanıcılarını sadece Facebook‘ta değil; Twitter, YouTube, Instagram, Flickr ve benzeri tüm sosyal medyada yaşadıkları kişisel sansür deneyimlerini tek tek paylaşmaya çağıran site, bu yöntemle neyin sansürlendiğini de anlamaya çalışıyor.
Siz de bu çabaya destek oluyorsanız, karşılaştığınız sansür olaylarını bu sayfadan ihbar edebilirsiniz.