21 İstanbul Caz Festivali, ikinci gecesinde gerçek bir Doğu, Batı birlikteliğine ev sahipliği yaptı.
Çok klasik belki ama “Doğu ile Batı arasında köprü” ifadesi, Zülfü Livaneli’nin 2 Eylül akşamı verdiği, Mevlana’nın sözleri ile harmanlanan sıradışı caz kompozisyonu içeren konserini tanımlamak için ideal. Konser, hem bu coğrafi nitelendirmeye, hem de 13. Yüzyıl Sufi şiiri ile 21. Yüzyıl cazını birleştirme fikrine taptaze bir anlam getirdi. Bu iki unsur belli bir uyumla, başarıyla bir araya gelebilir mi sorusunu sordurdu bizlere.
1 Temmuz’da sadece davetlilere özel bir konserle açılan festivalin halka açık ilk etkinliği, Zülfü Livaneli’nin “Rumi Suite – The EternalDay” konseri oldu ki bu aynı zamanda konserin Türkiye prömiyeriydi. Dünya prömiyerini Bremen’de yapan konser için Türkiye’de seçilen yer, şairin inceliği ve bilgeliğine mükemmel uyan tarihi Sepetçiler Kasrı’ydı.
The Henning Schmidt Ensemble, sözü edilen kombinasyonun hoş olup olmayacağı ile ilgili tüm şüpheleri giderecek bir performans ortaya koydu. Vokalde Romy Camerun, neyde Burcu Karadağ, trompette Joo Kraus, basta Ralph Grässler ve davulda Uli Moritz, Livaneli’nin partisyonunu yorumlamak için orkestraya eşlik ettiler.
Türkiye Livaneli’yi on yıllardır yazar, şarkıcı, besteci, şair, politikacı, film yönetmeni olarak tanıyor; 1996’da da UNESCO’nun iyi niyet elçisi atandı.
“Madonna’nın Rumi’nin sözlerini naklettiği videolar izledik” diyor Livaneli Today’s Zaman’la yaptığı telefon görüşmesinde. “O yüzden Birleşik Devletler’de çok popüler olduğunu biliyoruz. Burada manevi bir lider olarak görülüyor ama başka her yerde aşkın felsefi şairidir.
Tanınmış aktörler Genco Erkal ve Çetin Tekindor, müzikten önce video aracılığıyla Rumi’nin o güzel dizelerini seslendirdiler.
Camerun bu projenin örnek vokalistiydi; biçime dair sezgisi, doğaçlamadaki rahatluğu ve İngilizce kelimeleri mükemmel projeksiyonu ile iyi bir bilinç akımı yarattı. Schmiedt’in usta piyanosu, her anı destekleyen, Rumi’nin sözlerinin çağımızla sürekli bağlantısını sağlayan güçlü, gizli bir omurga gibiydi. Karadağ’ın ney iştirakı, bu müzikal yapıdaki mistik seslere mükemmel dokunuşlar içeriyordu.
.http://www.todayszaman.com/news-352449-zulfu-livanelis-jazz-ventures-with-rumi.html
Derleme ve çeviri: Hale Eryılmaz