A password will be e-mailed to you.

Bu yıl robot sanatçılar için ikincisi düzenlenen resim yarışmasına, 10 farklı ülkeden 38 ekip, 200 eser ile katıldı. Yarışmada mucitler robotlara komut vererek onlara resim çizdirdi.

İnsanlar tarafından icra edilen sanat oldukça farklı kategori ve stillere ayrılıyor, her yeni nesil sanatçı kendinden öncekilerden farklı tarzda sanat ortaya koymak istiyor. İnternet girişimcisi Andrew Conru, robotlara yaptırılan sanatın insanlar için kendilerini ifade etmenin farklı bir yolu olduğunu ve yeni bir tarz yaratabileceğini düşünüyor. Conru robotların estetik bir sanat eseri üretip üretemeyeceğini merak ediyor. 

“Her ressamın kendine ait bir algoritması var”

“Sanatçılar resim yaptıklarında her zaman bir algoritma kullanır. Algoritma aslında teknik veya kural demek yerine kullanılan süslü bir kelimeden ibaret. Basit bir algoritma robota boyayı doğru yere bırakmasını söyleyebilir ancak daha karmaşık algoritmalar robotların dağınık ve özgür çalışmasını sağlayabiliyor. Aynı yöntemle neredeyse her tabloyu çözümleyebilirsiniz çünkü her ressamın kendine ait bir algoritması var. Her robot takımı aslında kendi tekniğini kullanmış oluyor.” diyor Conru.

PIX 18’in çizdiği Ev, Creative Machines Lab ekibi, Kolombiya Üniversitesi

Yarışmada birincilik alan Kolombiya Üniversitesi, PIX18/Creative Machines Lab ekibi, kazanan eserin yapımında, ünlü bir tablonun kopyasını yapabilecek ya da tamamen yeni bir eser yaratabilecek ve usta fırça hareketlerini gerçekleştirebilen bir algoritma ile programlanmış endüstriyel robot kol kullandı.

CMIT ReART tarafından çizilmiş, Vincent van Gogh’un Yıldızlı Gece tablosu

Kasetsart Üniversitesi‘nden ikincilik alan CMIT ReART ekibiyse, bir sanatçının fırça vuruşlarını ölçerek bir algoritma üretti ve Van Gogh‘un The Starry Night gibi eserlerindeki fırça vuruşlarını yeniden yarattı. Ekip aynı zamanda orijinal eserler de üretti.

Corinne, CloudPainter ekibi

Conru’ya göre imkanlar sonsuz, yapılanları görüp bunu geliştirmek ve kullanmak isteyen birçok sanatçı var. Tabii ki burada insanın oynadığı rolün arka plana itilmemesi gerektiğini düşünüyor çünkü robot sadece sanatçının yaratıcı sürecinde kullanabileceği bir başka araç olarak görülebilir. Conru, robotik teknolojinin sanat alanında gelişmesi sürecinin, 19. yüzyılda fotoğrafçılığın tanıtılmasına benzediğini düşünüyor, bu teknolojik yenilik başlarda aslında ressamları korkutsa da devamında Empresyonizm akımını ortaya çıkarmıştı.

Profile 03, Wentworth Teknoloji Enstitüsü

İlgili Haber

Yüksek sanat robotların ayakları altında

Kaynak: creators.vice.com

 

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 14:25:05