Rönesans ressamı Rafael’in (Raphael, Raffaello, Raffaello Sanzio) cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı nedeniyle ölmediğini, Corona virüsüne benzer kaynaklı bir hastalığa yakalandığı ve doktorların hatalı müdahalesi sonucu hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Italian Society of Internal Medicine tarafından yayımlanan Internal and Emergency Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırmaya göre Rafael‘in ölüm sebebi frengi değil. Henüz 37 yaşındayken 1520 yılında vefat eden ressamın ölümünden tam 500 yıl sonra gerçek açığa çıktı.
Michelangelo ve Leonardo da Vinci ile birlikte çağının en önemli üç ressamı arasında yer alan Rafael üzerine yapılan araştırmada, ünlü ressamın doktorlara sevgililerini ziyaret etmek için soğuk gecelerde dışarıda dolaştığını söylemediği ve soğuktan zatürre benzeri bir hastalığa yakalanmış olabileceği belirtiliyor. Rafael’in çok eşli yaşaması sonucu frengiye yakalanarak öldüğüne inanılıyordu. Ancak uzmanlar, “Elimizdeki veriler, Rafael’in bugün bildiğimiz Corona virüsüne çok benzeyen bir akciğer hastalığı nedeniyle öldüğünü ortaya koyuyor” diyor.
Frengi teşhisinin sebebi yüksek ateş
Araştırmayı yürüten tıp tarihçisi Michele Augusto Riva’ya göre ateşi çok yüksek olan Rafael, usta ressamı kaybetmek istemeyen Papa tarafından gönderilen, Roma’daki en iyi doktorlarca tedavi ediliyordu. Ressam Giorgio Vasari’nin ressamlarına hayatını anlattığı 1550 tarihli eserinde, Rafael’in doktorlara dondurucu gecelerde sıklıkla dışarıda olduğunu söylemediği yazılmıştı. Bu eserden yola çıkan tarihçi Riva, o dönemde havanın çok daha soğuk olduğunu ve ressamın muhtemelen zatürreye yakalandığını öne sürüyor. Riva’ya göre, sanatçının yüksek ve sürekli ateşle karakterize akut bir hastalığı vardı ve hastalık 15 gün devam etmişti.
Bulgulara göre, doktorları sanatçının yüksek ateşini kanındaki bir sorunla ilişkilendirdi ve Rafael’e kan akıtma tekniği uyguladı. Sorun akciğerde olduğu ve bu yöntem akciğer tedavisinde uygulanmadığı için de yanlış teşhis nedeniyle öldü.