A password will be e-mailed to you.

“Amacımız, tasarım dünyasının içindeki ve dışındaki kişileri afiş tasarlamaya teşvik ederek hepimizi ilgilendiren konular üzerinde bir tartışma ortamı yaratmak.”

Poster4tomorrow [yarın için afiş] organizasyonu, bu sene “Herkes için Ev” temalı uluslararası öğrenci afiş yarışmasını gerçekleştirdi.  122 ülkeden 3641 afiş tasarımının yer aldığı yarışmanın ilk aşamasında, farklı ülkelerden 100 isim jüri üyeliği yaptı.  Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ilk eleme sonucunda, dünyaca ünlü 13 tasarımcı, son elemeyi de gerçekleştirerek sergilemeye değer 100 afişi seçti.  Bu seçim sürecinin en ilginç yanı, 100 jüri üyesinden birinin poster4tomorrow ofisinin yakınlarında, sokakta yaşayan ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir kadın olmasıydı.  İşte tam da bu sebeple, gerçek hayata dokunduğu için  poster4tomorrow takip edilmeye değer bir oluşum.


Poster4tomorrow
nedir?

Organizasyon ekibi, kendilerini şöyle tanıtıyor: “2009 yılında kurulduğumuzda, bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir proje olarak işe koyulduk. Amacımız, tasarım dünyasının içindeki ve dışındaki kişileri afiş tasarlamaya teşvik ederek hepimizi ilgilendiren konular üzerinde bir tartışma ortamı yaratmaktı. Hâlâ da aynı amacı güdüyoruz, ancak geçen dört senede sadece bir afiş yarışması olmaktan çok öteye gittik ve farklı organizasyonlar da gerçekleştirdik.”

Genel çerçevesini “insan hakları” temasının oluşturduğu organizasyonun en önemli hedefi, insan hakları altında işlenebilecek çeşitli konularda afişler üretecek katılımcıların, özellikle de gençlerin konunun etkin bir parçası olmasını teşvik ederek farkındalık yaratmak.  Zaten bu yarışmanın bir parasal ödülü de yok. İlk 100’e giren tasarımcılar, sponsorların desteğiyle basılan sergi kataloğuna sahip oluyorlar. Parasal bir ödülü olmadığı halde katılımı bu kadar yüksek olan bu yarışma gerçekten de şaşırtıcı bir başarıya sahip.


Cesur Konularda Cesur Afişler:

2009 senesinden bu yana,  farklı ülkelerden genç tasarımcıların katıldığı ve oldukça eleştirel afişleri görmenin mümkün olduğu afiş yarışmalarının konularıysa şöyle:

2009- İfade özgürlüğü üzerine: “Kalem Kılıçtan Daha Keskinidir”
2010- “Ölüm Adalet Değildir”
2011- “Eğitim Hakkı”
2012- “Cinsiyet Eşitliği Hemen”
2013- “Herkes için Ev”


poster4tomorrow
“Demokrasi Kafe”yle İstanbul’da

Geçtiğimiz hafta, poster4tomorrow’un kurucusu ve organizatörü Hervé Matine, grafik tasarımcı Teresa Sdralevich ve Avrupa Konseyi’nden bir temsilciyle birlikte Doğuş Üniversitesi’nde “Demokrasi Kafe” adlı tartışma platformunu gerçekleştirdi.  Konusu “Akdeniz Ülkelerinde Kadın ve Demokrasi” olan oturumunun hemen ardından dört gün süren bir afiş tasarımı atölye çalışması da çeşitli üniversitelerden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.  Özellikle Türkiye’deki kadınlar, kadın hakları ve kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken afişler öğrenciler tarafından tasarlandı. Bu atölye çalışmasının sonucunda çıkan 32 afiş tasarımı da içinde bulunduğumuz günlerde Doğuş Üniversite’sinde sergileniyor.

Seçilen Akdeniz ülkelerinde (Fas, Tunus, Türkiye ve Lübnan) gerçekleştirilecek “Demokrasi Kafe” oturumları ve atölye çalışmalarının da daha sonra sergi ve katalog olarak ilgilenenlerle paylaşılması planlanıyor. Organizasyon başkanı Hervé Matine, neden özellikle bu ülkeleri seçtikleri sorusuna cevap olarak, bu ülkelerdeki çoklu kültürel yapının seçimlerinde etkili olduğunu söylüyor.

16 Aralık – 3 Ocak tarihleri arasında Doğuş Üniversitesi’nde  sergilenecek olan 2013 yarışmasının en iyi 100 afişi, hafta içi mesai saatlerinde görülebilir.


“Herkes için Ev” sergisinden fotoğraflar:

http://prizma.dogus.edu.tr/?p=11172


Demokrasi Kafe ve atölye çalışmasından fotoğraflar:

http://prizma.dogus.edu.tr/?p=11234


poster4tomorrow organizasyonu web sayfası:

http://www.posterfortomorrow.org/en/


Fotoğraflar
: Gökhan Süsler, Doğuş Üniversitesi

Daha fazla yazı yok
2025-01-23 03:31:06