Dünya liderlerinin ağızlarından çıkan kelimeleri boşverin. Eğer asıl neden bahsettiklerini bilmek istiyorsanız bu mesajları verirken arkalarına aldıkları eserlere bakın.
Obama, Putin ya da Erdoğan… Koridorda bir resmin önünde durup spontane bir basın açıklaması yapan ya da konferanslarda, toplantılarda arkalarına bir tabloyu alan liderler bunu satır arası mesaj vermek için yapıyor. Hatta çoğu zaman bu üstü kapalı mesajları çözmek hiç de zor değil.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 22 Temmuz’daki “Darbe Sonrası Meclis Konuşması" sırasında arkasına 1981 tarihli Aydın Ayan Kurtuluş panoraması serisinden “Atatürk’ün Samsun’a Gelişi” tablosunu almıştı.*
Ezeli düşmanların onlarca yıl sonra Küba’da bir araya gelmesi sırasında Obama’nın arkasında yer alan Kübalı çağdaş sanatçı Michel Mirabal’a ait “My New Friend” (Yeni Arkadaşım) tablosu da açıklamaya bile gerek bırakmayacak bir alt metin taşıyordu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ocak ayında 1943’te bir Yahudi gettosunda 8 yaşındaki Nelly Toll’un çizdiği “Girls In The Field”ın (Tarladaki Kız) önünde poz vermesi de benzeri bir operasyondu. Başbakanın resmi çizen ve bugün 80 yaşını geçen Toll’un elini tutarak kameraya verdiği mesaj uzun anti-semitizm konuşmalarından çok daha kısa ve netti.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın Paris’teki Louvre Müzesi’nde 130 yıl boyunca özel mülk olmuş iki Rembrandt tablosu arasındaki fotoğrafı. Hollande bu kare ile sanatı zenginlerin tekelinden çıkarıp kamu malına dönüştüren bir kahraman olduğu mesajını verdi.
Yine ABD başkanı Obama Guantanamo üssünü kapatmaya kararlılığını açıklarken arkasına Theodore Roosevelt’in at üstündeki resmini alarak, kendisine yönelen zaafiyet iddialarına karşı Roosevelt tablosunun sert ve maço mizacını yansıtmaya çalışmıştı.
*Ahmet Kamil Gören ve A. Sinan Güler’e hususî teşekkürlerimizle