"Bu akşam güzel bir sofra kurun, dostlarınızla birlikte sohbet edin. Bugün umudun ve bolluğun günü olsun sizin için de."
Bugün Newroz, şenlik günü; ama güzelim ülkemde nasıl kutlanacak bilemiyorum. Aslında tabiatın canlanmasının, yaşam döngüsünün ilk adımı baharın kutlanması Sümerlere kadar uzanıyor ve 21-22 Mart tarihleri yeni yılın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Türklerin yüzyıllardır kutladığı Nevruz, Osmanlı Sarayı için de önemli bir gündü, “Nevruziyye” denilen macunlar hazırlanır ve halka dağıtılırdı.
Benim için Nevruz sofrası bolluğu temsil etmeli ve dostlarla bir şölene dönmeli. Bir gün önceden haşladığım kuzu etlerimi, mercimek, nohut, bulgur daha doğrusu evde ne bakliyat varsa onlarla birlikte pişiririm. Baharat olarak kişniş, karabiber, kimyon, kırmızıbiber koyduğum gibi ayrı bir tavada, tereyağında karamelize ettiğim soğanların üstüne nane dökerek pilavımın terbiyesini yaparım. Uygurlardan bu yana yapılan “Nevruz Aşı”ndan yola çıkarak yaptığım bu pilavın yanında mutlaka yumurta piyazı olur. İyice haşlanmış yumurtaları, taze ve kırmızı soğanla piyazlarım, sos olarak tahin, zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber karışımını kullanıyorum.
Nevruz masanızda dikkat etmeniz gereken en büyük özellik renkler. Kırmızı, sarı ve yeşil mutlaka sofrada olmalı. Kırmızı için ben bu sene yoğurtlu pancar ezmesini tercih ettim. Haşladığım pancarları rendeleyerek, sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırarak kırmızı rengi yakalamaya çalıştım. Yeşil en kolay olanı, kocaman bir marul salatası, bir demet taze soğan ve dereotu eşliğinde… Sosumun tarifini vereyim: Zeytinyağı ve süzme yoğurdu iyice çırpıyorum sonra bir kaşık hardal koyarak tatlandırıyorum. Sarı için tercihim, sofraya koyduğum taze çiçeklerden yana. Benim tercihim mimozalar, kokuları ile bana baharı müjdeliyorlar. Sarı için biraz da taze patates kızartması olabilir.
Nevruz sofrası tatlısız olmaz; macun ve şeker bu bayramın olmazsa olmazı… Kadıköy Cafer Erol’un ezmeleri tam da bugüne uygun. 1945 yılından bu yana Kadıköy’de hizmet veriyorlar ama şimdilerde şubeleşmeye başladılar. Burada sadece şeker ve tatlılar yok; menekşe ve gelincik şerbetlerini de bulabilirsiniz. Ben özellikle gelincik şerbetini çok beğeniyorum; bire dört oranında votka ile karıştırarak hazırladığım içeceğim ile baharı karşılamak ne güzel.
Bugünlerde hepimiz hüzünlü ve melankolik bir ruh halindeyiz ama bu bayram umarım hepimizi yenileyecek. Bu akşam güzel bir sofra kurun, dostlarınızla birlikte sohbet edin. Bugün, umudun ve bolluğun günü olsun sizin için de.
Küçük Bir Not:
Gittiğim küçük-büyük tüm lokantalarda dondurulmuş ve hazır alınmış patates görmekten çok sıkıldım. Lütfen yağ çektirdiğiniz bu patatesleri mutfağınızdan kaldırın.
Önceden hazırladığınız yemekleri mikrodalga fırınlarda ısıtmayın. Ortası çok fazla ısınmış; ama kenarları soğuk börek ve fırın makarna servisi istemiyoruz.
Mutfağınızda pişen yemekleri servis elemanlarınıza tattırın; nasıl hazırlandığı konusunda bilgilendirme yapın.