A password will be e-mailed to you.

 

Oda müziği denince artık akla ‘Ludus Ensemble’ gelecek. 4 genç sanatçıdan oluşan grup yeni yılda ilk konserlerini 7 Ocak’ta Akbank Sanat’ta verecek.

Konser öncesi buluştuğumuz genç müzisyenleri tanıyalım…

 

Banu Selin Aşan (keman): 1991 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü mezunuyum.

 

Seren Karabey (viyolonsel): 1989 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan mezunuyum. Bİr sure İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sözleşmeli sanatçı olarak çalıştım.

 

Elif Gökçe Tuğrul (piyano): 1989 Edirne doğumluyum. 16 yaşında İstanbul’a geldim. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanatta Yeterlilik tez aşamasındayım.

 

Bir de Akbank Sanat programında aralarına katılamayacak Korno Sanatçısı Tuna Erten de grubun üyesi. Erten, Frankfurt Opera’da çalıyor.

 

Aynı zamanda okul arkadaşı olan grup üyeleri Tuna Erten’in Brahms eseri çalmak istemesi amacı ile bir araya gelmiş…

 

Banu: Brahms’ın korno, keman ve piyano için yazmış olduğu bir eserini birlikte yorumlamak üzere 2013 yılında kurduk grubu. Konser yapmak istedik ama korno, keman ve piyano için çok fazla eser yoktu ve repetuvarımız sınırlı kalacaktı. Asıl formu cello keman piyano olan bir kaç ayrı eser çalarak böyle bir konser programı oluşturmaya karar verdik. İstanbul’da ve Edirne’de konserler düzenledik.  Bunu resmiyete dökmeye karar verdik ve isim arayışına girdik.

 

Gökçe: İsim üzerine çok düşündük, Ensemble olması konusunda anlaştık. Mitolojik sözlükler ve müzik terimlerini araştırdık, Türkçe kelimeyle sınırlı kalmak istemedik. Çok klasik bir isim olsun da istemedik. İngilizce ismin özenti olacağını düşündük ve Latince ‘de ‘oyun’ anlamına gelen Ludus’u tercih ettik.

 

Almanya Hikayesi…

 

Gökçe: Grubu kurduktan sonra sonra yurt dışında bir yaz okuluna başvurduk. Bu Hamburg’da yapılan Uluslararası Mendhelsohn yaz okulu idi. Keman, piyano, viyolonsel 3’lüsü olarak oda müziği programına başvurmaya karar verdik, çünkü kornolu bir format yoktu. Yaz okulu bitiminden sonra Hamburg Oda Müziği Master programına başvurduk ve 3’lü olarak kabul edildik. Türk Eğitim Vakfı’nın bursu ile eğitimimize başladık.  Profesor Niklas Schmidt ile eğitimimize Almanya’da devam ediyoruz.

 

Banu: Almanya’da birlikte aynı evi paylaşıyoruz. Oda müziği topluluğu olmanın ne demek olduğunu Almanya eğitimimizde öğrendik. Sabah kahvaltılarımız ve dolayısıyla çalışma saatlerimiz nerdeyse nefes alışlarımız bile aynı olmak zorunda… Grup olmanın çok ötesinde birşeyler yakalayabilmiş olmaktan çok mutluyuz.

 

Konser programı…

 

Gökçe: 7 Ocak konserimizde çok klasik bir program çalmak istemedik. Ludus kontrastları içinde barındırsın istediğimiz bir topluluk. Programda Arensky, Fazıl Say’ın 2012’de yazmış olduğu Space Jump Trio’su ardından Akbank’ın Caz Festivali’ne atıfta bulunmak adına Amerikalı besteci Schoenfield’in tamamen caz etkisindeki eserini çalacağız.

9 Mart’ta Avusturya Kültür Ofisi’nde 8 Mart Kadınlar Günü’ne ithafen 3 genç bayan sanatçı olarak çalacağız.

19 Mart ve 8 Mayıs’ta Hamburg’ta konserlerimiz olacak.

İstanbul’da Korno için uygun olabilecek konser salonları olmadığı için 4lü konser programımız henüz yok.

 

 

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 06:58:44