A password will be e-mailed to you.

Sam Esmail’in yarattığı Mr.Robot, ilk bölümüyle kendine bir takipçi kitlesi yaratmayı başardı. Dizinin iddiası, Mad Men,Breaking Bad gibi diziler bittikten sonra, ‘en çok takip edilen dizi’ unvanına aday olmak. Game of Thrones sezon finali yaptıktan sonra ikinci bölümünün çıkacak olması da tesadüf olmasa gerek.

fight robot from Arda Karabocek on Vimeo.

neo elliot from Arda Karabocek on Vimeo.

Mr. Robot, gündüzleri internet güvenlik şirketinde çalışan geceleri de hackerlık yaparak ‘suçlu’ bulduğu insanlara cezasını çektiren Elliot’ı (Rami Malek) takip ediyor. Elliot, olmayan takım elbiseli insanları gördüğü için ve kendi kendine fazlaca konuştuğu için tedavi gören, uyku ihtiyacı çok duymayan bir anti-kahraman. Elliot’ın çalıştığı internet güvenlik şirketinin en büyük işvereni Evil Corp. saldırya uğradığında, bir hacker grubu kendisine mesaj bırakıyor. Elliot bu mesaja göre ya Evil Corp gibi yüzde 1’in de yüzde 1’i oluşturan insanlara hizmet eden, yalan mutluluklarla süslenmiş hayatına devam edecek ya da ‘gerçek’ hayatı tekrar oluşturmak için kendisine mesaj veren hacker grubuna katılacaktır.

Buraya kadar sanırım tanıdık bir hikaye örgüsünü dinlediğimizin farkındasınızdır. Elliot’a gelen teklif, kendisi gibi hacker olan Neo’ya uzatılan kırmızı ve mavi hap teklifi gibi. Dizinin yaratıcısı Sam Esmail, Fight Club felsefesi ile, Matrix kurgusunu birleştirerek bir dizi yaratmayı denemiş. Bu dizinin başarısı da ikisi de 99 yapımı olan bu filmlerin ne kadar hatırlandığına bağlı. Bu formüle biraz da Dexter eklendiğini de söylemek gerekir. Elliot, her hack’inden sonra bu hackleri bir CD’ye kaydediyor ve Dexter’ın kan örnekleri sakladığı gibi o da CD’leri bir çantada saklıyor. Tabii Elliot’ın kirlilerini saklaması Dexter’a göre çok daha kolay.

Dizi hakkında kafa karıştıran nokta ise Elliot’ın nefret ettiği her şeyi temsil eden Angelina’ya aşık olması ve gene ‘Hunger Games’ okuyan, gerçeklikten kaçmak için ilaç kullanan, tüketici toplumun cerberusu bir psikolog olan Krista’ya önem vermesi. Elliot, ‘hak eden’ kişileri hackleyen ve elde ettiği bilgilerle bu kişilere baskı yapan, acı çektiren bir felsefeyi hali hazırda belirlemiş durumda. Yeni yaptığı seçim ile bu kümeye, önemsediği insanların da girmesi mümkün. Tüketim toplumunun tamamını ya ‘özgürleştirecek’ ya da onları düşman olarak benimseyecektir. Dizinin ana karakteri Mr. Robot’un bir evsiz olarak karşımıza çıkması ve bu kılık kıyafetle dolaşması bize asıl olması beklenen dünyayı gösteriyor (Bu arada Mr.Robot’u oynayan Slater’ın botokslu olması ise Fight Club‘taki Brad Pitt’in kaslı olmasını andırıyor). ‘Herkes zengin olamaz ama herkes sıfırlanabilir’, bu sosyalist ıslak rüyasının Amerikan rüyasıyla taban tabana zıt olduğunu düşünürsek karakterimizin niye çift karakterli olduğunu, niye ‘siyah giyen adamlar’ yani komplo teorilerini etrafta gördüğünü açıklayabiliyoruz. Bu rüya muhtemelen bir Amerikalı için ‘normal’ birisi tarafından hayal edilemez bir gerçeklik.    

Elliot bölüm sonunda siyah giyen adamların bulunduğu odaya, yani yüzde 1’in de yüzde 1’lerinin olduğu odaya giriyor. Burada kendisine muhtemelen Matrix’te gerçek dünyaya dönmek için Agent Smith’in Cypher’a önerdiği şeyi önerecekler; dünyanın gerçeklerini unutturacak kadar para ve muhteşem yemekler. Cypher için bunlar yeterliydi fakat Elliot bir kere kırmızı hapı seçti, geri dönmeyecek ve muhtemelen ikinci bölüm itibariyle gerçek dünyanın Agent Smithleriyle mücadele etmeye başlayacaktır.

——-
Video 1: Elliot’ın Morpheus’la tanışma sahnesi (karşılaştırmalı)
Video 2: 
Mr.Robot, Fight Club sahnesi (karşılaştırmalı)
Video 3: Cypher’ın sahnesini hatırlamayanlar için

     

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 07:26:56