A password will be e-mailed to you.

17-21 Ocak 2018 tarihleri arası gerçekleşecek olan Londra Sanat Fuarı 30. yaşına giriyor. Fuarın Diyaloglar (Dialogues) bölümünün küratörlüğünü ise Türkiye’den bir isim, küratör ve yazar Misal Adnan Yıldız üstleniyor.

Yıldız’ın kavramsal yaklaşımıyla, Diyaloglar bölümü 2018’de sadece kadın sanatçıların çalışmalarına odaklanacak. Ayrıca, katılımcıların çoğu özellikle beyaz ve Avrupalı olmayan, yerlilik kavramı ile ilişkili olarak farklı kültürelden gelen sanatçılardan oluşacak. Diyaloglar için yazdığı yazıda Yıldız bu tavrını, pozitif ayrımcılıktan ziyade, geleceğin bize getireceği dünyaya kavuşmak için alçak gönüllü bir zamanı hızlandırma çabası olarak tanımlıyor; projesini ise güçlü Anadolu kadınları tarafından yetiştirilmiş kuir bir zihnin önerisi olarak tarif ediyor. 

Misal Adnan Yıldız

Sanat dünyasındaki adaletsizliğe tepki

Bu proje için bir süredir sanat piyasasının sosyal, ticari ve ekonomik dinamiklerini inceleyen Misal Adnan Yıldız, her yıl yayınlanan Kunstkompass listesinin 2016 edisyonunda 100 büyük sanatçıdan sadece 22’sinin kadın olmasını; yine bir başka veri tabanı olan Artprice’ın 2016 yılı dönem sonu analizinde sanat dünyasındaki kâr payının yüzde 41 Avrupalı, yüzde 30 Çinli, yüzde 15 Amerikalı ve yüzde 15 diğer ülkelerden sanatçılara dağılmasını ve başka diğer istatistik bilgileri işaret ederek, sanat dünyasındaki fırsat, eşitlik ve pozitif ayrımcılık kavramlarını sorguluyor.

Diyaloglar sergisine, İstanbul-Viyana arasında yaşayan ve çalışan Nilbar Güreş Berlin’de bulunan Tanja Wagner Galeri ile; Berlin’den Mehtap Baydu Ankara’dan Galeri Nev ile katılırken, seçki Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya, Angola’dan Portekiz’e, İngiltere’den Almanya’ya birçok farklı ülkeden galerilerle birlikte kurulmuş bir parkurdan oluşuyor ve Maori, Afrikalı ve diğer yerli pratikleri de kapsıyor. 

Daha fazla yazı yok
2025-01-21 23:53:39