A password will be e-mailed to you.

 

Murat Gülsoy’un aynı adlı romanından, Ceren Boz ve Nagihan Gürkan tarafından sahneye uyarlanan Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet, sıradışı bir edebiyat uyarlaması.

Sıradışı çünkü edebiyat uyarlamalarında yazarla yapılan azami yarıştan muaf, süslemelerden uzak.

Uyarladığı metni sadeleştirdiği kadar yalın rejisiyle oyunu hem dokunaklı hem okunaklı hem de eğlenceli bir boyuta pek çok boyuta aslına bakarsanız taşıyabiliyor. Ve bunu dev boyuttan normale ondan da daha küçük çocuk boyu birkaç sandalye, sürekli oyuncuları ve hatta izleyiciyi çeken genç kadın bir kameraman ile bunu yapıyor.

Oyuncuların arasındaki metnin içinden geçerek metnin üzerinden atlayarak kurdukları bu ahenk, izleyici açısından çok konforlu. Bu yalın ama yerinde dekoru bir laboratuara; kendimizi, aşkımızı, yasımızı özetle hayatımızda olan kişilerden bağımsız. beynimizin içinde tutmaktan, düşünmekten asla vazgeçmediklerimizi saymaya başladığımız ya da onlardan var mı kaldı mı diye kendimizi yokladığımız bir laboratuara benzetebiliriz. Ve bu kişileri düşünür kim olduklarını bulmaya çalışırken bunu ne kendimize ne de oyunun en çok bize sesleneni Mirat’a acıyarak yapıyoruz. Çünkü bir (dramaturg söylemişti), bir oyunda herkes haklıysa o zaman o oyun iyidir.

Yalnızlar için Çok Özel bir Hizmet’te de durum bu. Ölüp de Mirat’ın zihnine YANUS merkezi tarafından yerleştirilen Esra mesela.

Komada yatan sevgilisine kavuşmak isterken haklı! Mirat tarafından öldürüldükten sonra onun beyninde kendini yaşamak isterken zevklerini ona aşılarken Tuncay haklı!

Mirat’ın ablası Mirat için endişelenirken çok haklı. Mirat’ın akademisyen çevresi ona Yunanistan tatili önerirken onun ceketini asla beğenmezken çok haklı!

Peki ya Mirat?

O da Yanus denen merkeze gidip yalnızlığına bir çare ararken en haklı ve o yüzden en çaresiz ama cesur!

O, arayışının derinliklerinde kendini unutup zihnine yerleşenlerin keder ve hazlarına kendini kaptırırken izleyici bu dinamik canlı yayın süreye dayalı bu zaman diliminde oyundaki şu sözleri doğrulayıp duruyor:

“İnsan neye elini atsa kendi hayatından bir yansımayla karşılaşıyor. Çünkü insan bir aynadan başka bir şey değil. Kendisi kadar yansıtabiliyor dünyayı.”

Murat Gülsoy’un aynı adlı romanından, Ceren Boz ve Nagihan Gürkan tarafından sahneye uyarlanan Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet işte bize bize yansıtan oyunlardan.

Ümit Erlim ile Ceren Boz’un Nihan Işık’ın kamerasına yakın temas oyunculukları hem çok eğlenceli hem de yakın plan oynarken daha abartısız, kamera ne kadar yakınsa o kadar uzakmış gibi oynamanın incelikleriyle etkiliyor. Ceren Boz’un saçına tuttuğu birer taçla dönüştüğü Sema karakterinden bir çırpıda Esra’nın hüznüne bulanması da öyle. Ümit Erlim peşpeşe girip hızla terk ettiği karakterlerinin hepsini (altı kadarlar) tanıdık kılabiliyor. Her birinde Mirat’ın birer gölgesi, alter egosu, süper egosu olmak misyonunu elden bırakmıyor.

Sabahattin Yakut

Sabahattin Yakut,  Oğuz Atay’dan Yusuf Atılgan‘a sevdiğimiz anti kahramanlar kadrosuna bir yenisini Murat Gülsoy’dan Mirat’ı, Semaver Kumpanya ekolü geçmişiyle harmanladığı performatif oyunculuğuyla kanlı canlı üstelik mizahla a ikram ediyor.

Mirat hayatında tutunamazken  Sabahattin Yakut sandalyeden çevik atlayışı, bilinçaltını ve üstünü birbirine getiren sandalyelere sıkışırken sahnede hiç tökezlemiyor.

Öte yandan yönetmen Nagihan Gürkan‘ı yalın rejisinden ötürü takdir etmek gerekiyor:, müzikli fasıllı tiyatro modasına alternatif bir “hizmet”te bulunuyor Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet oyununda. Lezzetli bir tiyatro oyunu izlemek için gerçek yenilebilecek lezzetlere hiç gerek olmadığını gösteriyor çünkü.

Oyun, 30 Mart, 13 Nisan ve 22 Nisan’da DasDas’ta Anadolu Efes’in desteğiyle Mavi Sahne kapsamında tekrar oynananacak.

Mavi Sahne Hakkında

Anadolu Efes, Mavi Sahne’yle kültür sanatı mekanlardan bağımsız desteklemeyi sürdürüyor. Bu uğurda Mavi Sahne, sahne bulmakta zorlanan alternatif tiyatro topluluklarını desteklemek ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere tüm tiyatroseverler için sanatı erişilebilir kılmak amacıyla 2018 yılında kuruldu.
Bu platformda üniversite öğrencileri, oyunları ortalama 120 TL olan biletler yerine Anadolu Efes’in katkısıyla 30 TL’ye seyretme imkanı buluyorlar. Mavi Sahne, ilk üç sezonunda üniversite öğrencileri başta olmak üzere binlerce tiyatro severi ağırladı. Anadolu Efes, geçen yıl pandemiden dolayı kapalı kalan özel tiyatrolara destek olmak için Tiyatro Kooperatifi ile iş yaptığı birliğini Mavi Sahne’yle bir adım ileriye taşıdı. Yaz Buluşmaları’nın Caddebostan’daki gösterimleri, Anadolu Efes Mavi Sahne’de gerçekleştirildi.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 11:21:30