Kürdistan sergisi 7 Mart 2015’e dek Diyarbakır’da üç ayrı salonda eşzamanlı sürecek.
Kürt kelimesinin meşruluğunu kazanmasının en belirgin göstergelerinden bir tanesi haline gelen “Kurdistan” sergisi Diyarbakır’da eş zamanlı olarak, Sümerpark Amed Sanat Galerisi, Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açıldı. Sergi, Rojava’da yaşananlara görünürlük kazandırmak ve destek sunmak adına 230 sanatçının katılımı ile gerçekleşti. Sosyal medya üzerinden koordine edilen sergi bu yüksek katılım ile uluslararası bir sanatçı dayanışmasına dönüştü.
Katılan sanatçıların sayısal çokluğu beraberinde bazı aksaklıkların ortaya çıkmasına yol açtı. İşlerin bir kısmı künyesiz asılmıştı ve kime ait olduğu tam olarak belirlenemiyordu. Sergi salonunun yetersiz oluşundan bütün işler neredeyse uçuça asılmıştı. Birkaç eser kullanılan malzeme dolasıyla (gazete ve kağıt üzerine akrilik boya) yere bırakılmıştı ve resimler üzerine basılmıştı. Sergi salonunu dolaşırken bazı resimlerin dijital görselleri ile sergilendiği ama künyelerinin orijinal eserlere ait olduğu görüldü. Sergi koordinatörü; sanatçı ve küratör Barış Seyitvan bir yardım kampanyası için yapılan sergiye gelen eserlerin gümrüğe takıldığını, eserleri alamadıklarını ve dijital görselleri ile sergilemek zorunda kaldıkları dile getirdi. Sergi kapsamında bir araya gelen eserlerin, sanatçıların onayları dahilinde Diyarbakır’da açılacak olan sanat müzesinde sergileneceğini buradan duyuralım.
“Kurdistan” sergisi Kürt sanat tarihi açısından önemli bir dönemeci ifade ediyor. Eğitim kurumları, sadece dil öğretilen yerler değil aynı zamanda kültürel ve sanatsal birikimin sağlandığı yerlerdir. Kürt müziği konservatuarlarda değil de Erivan’ın Sesi radyosunda, yaşam alanının dışında gelişti ve kayıt altına alındı. Kürt sanatı, resmi akademiler, sanat müzelerinden çok sergilerde bir araya getirilmeye çalışılıyor. Sergi için yapılan katalog Kürt sanat tarihi için bir ontoloji belgesi olma özelliği taşıyor ve belki de ilk defa Kürt sanatı adına kapsamlı bir inceleme yapma olanağı sağlıyor.
Sergilenen eserlere bakıldığında özellikle 2014 tarihli olan eserlerin savaş, yıkım, göç ve ölüm teması üzerinden şekillendiği, yakın tarihe ışık tuttuğu ve ateşin sadece düştüğü yeri yakmadığı, yaşam adına değer taşıyan herkesi etkilediğini görülmekte. Bu eserlerin çoğunun Türkiye’de yaşayan sanatçılar tarafından yapılmış olması da incelenmesi gereken farklı bir konu. 2013 tarihli ve daha önce yapılan eserlere bakıldığında Başur, Rojhelat, Rojava ve diyasporadaki Kürtlerin soyut dışavurumcu eserlerinin ağır bastığı görülmektedir.
Sergi ağırlıklı olarak resimlerden oluşsa da heykel, enstalasyon, video ve sanatçı performansları gibi farklı disiplinlerden de eserler barındırmaktadır. Bu arada eser fiyarları 200 tl ve 3000 tl arasında ve sanat severlerle buluşmayı bekliyor . Sergi, 7 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.