A password will be e-mailed to you.

Yönetmenliğini Berna Gençalp’in, yapımcılığını Berat İlk, Yonca Ertürk ve Berna Gençalp’in yaptığı Kim Mihri belgeseli, ilk gösterimini 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması kapsamında yapacak.

Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Mihri Rasim’in hayatını ve uluslararası ressamlık kariyerini konu alan Kim Mihri belgeseli, Altın Portakal’da ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Yönetmen Berna Gençalp’in Mihri’nin izini sürdüğü belgesel film, ressamın hayatını geçirdiği İstanbul, Roma, Paris ve New York şehirlerinde geçiyor. Farklı araştırmacıların ortaya çıkardıkları Türkçe, Eski Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca belgelerden yararlanılan belgeselde, Mihri ile ilgili yapılan son araştırmalar sayesinde sanatçının hayatını gölgeleyen rivayetlerin yerini somut gerçekler alıyor. Belgeselde ayrıca, özel ve kurumsal koleksiyonlardan alınan çok sayıda eser görseli, fotoğraflar ve gazete kupürleri kullanıldı.

Görüntü yönetmenliğini Gözde Koyuncu’nun üstlendiği belgeselde ayrıca, çeşitli şehirlerden bir çok sinemacı da kameralarıyla destek verdi. Sinemacılar; Beyazıd Kütüphanesi, New York Public Library, Paris Beux Arts, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Aşiyan Müzesi ve İtalya’daki Vittoriale Müzesi gibi pek çok etkileyici mekanı belgesel için görüntülediler.

New York’ta yaşayan Yunan müzisyen Eleni Lomvardou’nun, Atina’daki müzisyen ekibiyle birlikte müziklerini hazırladığı Kim Mihri’nin kurgusunda Fırat Terzioğlu, animasyon yönetmenliğindeyse Berat İlk var. Karışık teknikle üretilen animasyon bölümlerinde Ressam Mihri’yi oyuncu Feride Çetin canlandırıyor. Deniz Türkali ve Ece Dizdar da konuk oyuncu olarak belgeselde yer alıyor.

“Kim Mihri”.

Mihri Rasim kimdir?

Osmanlı döneminde İstanbul’da doğan Mihri Rasim Müşfik Açma (1886–1954), bu topraklarda yetişen ilk kadın ressamlardan. Babası, dönemin padişahı II. Abdülhamid’in Sağlık Bakanı, halasıysa sultanın eşlerinden biri olan Mihri Rasim, erken yaşlarda sarayın İtalyan ressamı Zonaro’dan resim eğitimi aldı.  Sonrasında genç yaşında İstanbul’dan ayrılıp Roma’ya ve daha sonra Paris’e giderek eğitimini sürdüren Mihri Rasim, portre ressamlığı yaptı. Rasim, İstanbul’a dönünce 1914’te yöneticiliğini ve öğretmenliğini yaptığı İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulmasına önayak olarak dönem için ilerici bir rol oynadı. Mihri Rasim 1920’lerde bir kez daha İtalya’ya oradan da, hayatının sonuna kadar kalacağı New York’a taşındı. New York Maziroff Galeri’de o dönem resimleri sergilenen Rasim, vefatına dek Atatürk, F. D. Roosevelt, Edison, Edwin Markham ve D’anunzio gibi birçok ünlü simanın portrelerini çizdi.

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 16:45:09