Avustralya’nın yerli tekstil sanat eserlerinden oluşan ünlü koleksiyon “Jarrachara: Kuru Mevsim Rüzgârı” ile Türkiye’den genç yeteneklerin tasarımlarından oluşan “Dokuma Eninde ve Ötesinde Giysiler” sergisi, 21 Haziran-9 Temmuz’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Avustralya halklarına mensup kadın sanatçıların yaptığı şablon baskılı tekstil eserlerinden oluşan Jarrachara: Kuru Mevsim Rüzgârı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinin Dokuma Eninde ve Ötesinde Giysiler sergileri gösterime açıldı. “Değer”, “koruma” ve “güçlenme” gibi ortak temaların sanatsal anlatımı yoluyla farklı kültürel geçmişleri bir araya getiren iki sergi, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde 9 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.
Sanatın sınırlarını zorlayan kadınlar
Modern araçlarla geçmiş anlatı ve hikâyeleri günümüze ulaştırarak sanatın sınırlarını zorlayan kadınların eserlerinden oluşan Jarrachara: Kuru Mevsim Rüzgârı, kadınların derin ve içsel kültürel bilgisini ortaya koyuyor. ‘Jarracharra’ kelimesi, Avustralya’nın yerli dillerinden biri olan Burarra dilinden geliyor. Arnhem Bölgesi’ndeki kurak mevsimin başlangıcında yükselen güçlü soğuk rüzgârı anlamına gelen ‘Jarracharra’ aynı zamanda yerli kabilelerin yıllık bir araya gelme törenlerinin de başlangıcını ifade ediyor.
Kuzey Avustralya’nın Maningrida kentinde bulunan Bábbarra Kadın Merkezi’nin 35 yılı aşkın bir süredir Arnhem Bölgesi’ndeki farklı Aborjin kültürlerinden, dillerinden ve hikayelerinden kadınları nasıl bir araya getirdiğine dair bir metafor olarak da kullanılan kelime; Maningrida’da düzenlenen sanat atölyelerinde kadınlar tarafından uzun yıllar boyunca geliştirilen birbirinden zengin tekstil tasarımlarını İstanbul’a taşıyan sergide kumaşların yan yana dizilerek sunulması, çeşitli sanatçıların artık bir aile oldukları Bábbarra’da bir araya gelmeleri ve birlikte çalışmalarını da sembolize ediyor.
Avustralya’nın Merino yünü kullanılarak oluşturulan Dokuma Eninde ve Ötesinde Giysiler ise doğal kaynaklar ile üretilen değerli tekstil malzemelerinin israfını önlemek için sıfır atık/minimum atık felsefesiyle farklı modellere kolaylıkla uygulanabilir kalıp tekniklerini bir araya getiriyor. Sergide yer alan tasarımların odağında, çevreye duyarlı teknik ve tasarımların birleşmesi ile giysi üretimine ayrılan zamanı, toprağı, doğal kaynakları, insan emeğini ve enerjiyi korumak ve değerlendirmek gibi önemli değerleri öne çıkaran bir anlayış yer alıyor.