Aralarında 200 yıl olan iki batı sanatı eseri Brooklyn Museum’da (Brooklyn Müzesi) ilk kez yan yana geldi: Jacques-Louis David’in Napolyon’u resmettiği Alpleri Geçen Bonapart’ı ve Obama portreleriyle tanınan Kehinde Wiley’nin ikonik Napolyon Alplerde Ordusuna Liderlik Ederken’i
Brooklyn Museum ile Musée national des châteaux de Malmaison et Bois-Préau işbirliğinde başlayan dönemlerinin iki güçlü ressamını “Jacques-Louis David Meets Kehinde Wiley” (Jacques-Louis David, Kehinde Wiley ile Buluşuyor) adlı sergide bir araya getirdi. İki eserin yan yana sergilenmesi batı sanatındaki portrelerde ırk, erkeklik, sunum, güç gibi faktörlere dair fikirlerin nasıl dönüştüğünü gösteriyor.
David’in 1800-1801 tarihli eseriyle Kehinde Wiley’nin 2005 tarihli çalışması arasındaki iki yüzyılı aşkın süre içerisinde bugünün kültürüyle o gününki arasındaki kontrast hemen göze çarpıyor. Fransız kültüründen gelen beyaz ırkın temsil eden Napolyon; 2000’lerdeki resimde kendini yeni yeni batı sanatında hakkı verilmeye başlanan siyah bir ressamın, Wiley’nin kendi yüzüyle resmediliyor.
Değişim detaylarda da fark ediliyor. Wiley’nin yeni versiyonunda moda dostu Timberland botlar, bandana, atletik bileklikler ve kamuflaj desenler göze çarpıyor. Bu detaylar sanatta çoğu zaman ihmal edilen ve görmezden gelinen Afrika kökenli kültüre ve o kültürün mirasına dikkat çekiyor.
Jacques-Louis David’in ilk kez New York’ta sergilendiği “Jacques-Louis David Meets Kehinde Wiley” 10 Mayıs’a dek Brooklyn Museum’da ziyarete açık kalacak.