A password will be e-mailed to you.

Bünyesinde Penguen Kitabevi’ni de barındıran İthaki Yayınları, son günlerde çalışanlarına uyguladığı mobbing ve haksız işten çıkarma iddialarıyla baş başa kaldı.

İlk olarak Umut Sen’in sitesinde yayımlanan ve yayınevinin eski Genel Yayın Yönetmeni’ne baskı uygulayarak istifaya zorladığı, çalışanlarının ise şirketin küçülmeye gittiği bahanesiyle yine işten çıkarıldığı, kıdemli işçilerin de mobbinge maruz bırakılarak istifaya zorlandığı gibi iddiaların yer aldığı röportaja İthaki’den cevap geldi.

“Yayın yönetmenimiz zam oranını beğenmediği için ayrıldı”

Umut-Sen’in röportajında bahsedilen İthaki’de ücretlerin düşük olduğu ve sektörün gerisinde kaldığı iddialarının gerçek dışı olduğunu yazan İthakı Yayınları, uyguladığı ücret politikası ve zam oranıyla yayın dünyasının diğer kurumlarından “olumlu anlamda” ayrıştığını iddia etti. Şirket yaptığı açıklamada, temmuzdaki asgari ücret zammının ardından çalışanlarına %35 zam yaptığını ve eski genel yayın yönetmenlerinin de bu oranı düşük bulduğu için işten ayrıldığını kaydetti.

Şirkette tazminatsız işten çıkarmaların olduğu iddiasının da gerçek dışı olduğunu belirten yayınevi, “İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevidir” dedi. Evden çalışanların da bir anda İçerenköy’deki Penguen binasında çalışmak için zorla çağrıldığı iddiasına da değinen İthaki açıklamasında, bunun bir kurumsal karar olduğu ve “evden çalışmanın sonlandırıldığı, tüm çalışanların ofis düzenine geçeceği bir süreçte yayınevinin de aynı merkezde olmasının, çalışmaların senkronize yürütülmesi açısından son derece akılcı” olacağı belirtildi. İthaki, firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren açıklama ve haberler konusunda suç duyurusunda bulunacaklarını da vurguladı. Açıklamanın tam metni burada.

“Koçak hakkında olumsuz referans verdi”

Diğer yandan, Umut-Sen’de çıkan röportajın ardından sosyal medyada eski İthaki çalışanları da deneyimlerini paylaşmaya başladı. X’te (Twitter) paylaşım yapan eski şirket çalışanı Hasan Yücel Erdoğan, İthaki’nin sahibi Ünal Koçak’ın yayınevi ilk açıldığında “onlarca çalışanını sigortasız çalıştırdığını” söyledi. Şirkette 7 yıl boyunca birçok pozisyonda görev aldığını belirten Eroğan, bu süreçte maaş ve çalışma saatlerinde bir iyileştirme yapılmadığını, aksine bunu hatırlattığında işten çıkarıldığını yazdı.

İşten çıkarılmasının ardından gelişen olaylarda Koçak’la geride kalan alacağı haklar için telefon görüşmeleri yaptığını ve Koçak’ın kendisine “İsteseydim seni farklı şekilde işten çıkartırdım” dediğini iddia eden Erdoğan, normalde alacağından daha az bir parayı kabul etmek zorunda kaldığını aktardı. Erdoğan ayrıca, İthaki’den ayrıldıktan sonra uzun süre işsiz kaldığını ve sonunda Koçak’ın kendisi hakkında “olumsuz referanslar” verdiği bilgisine ulaştığını söyledi.

Daha fazla yazı yok
2025-01-21 13:56:17