A password will be e-mailed to you.

İstanbul’un sonbaharı şarkılara konu olacak kadar ünlü. Sadece Teoman’ın bile İstanbul sonbaharını fona koyan “Rapsodi İstanbul” ve “İstanbul’da Sonbahar” isimli iki şarkısı var… Şarkılara, filmlere konu olan, bu mevsimin fragmanı eylül, sert bir geçişle başlasa da bu serinlik sanatseverlere sergi gezmek için iyi bir fırsat olabilir. Eylülün “pek yakında” sergilerini sizin için seçtik.

 

İçeride

Burcu Yağcıoğlu’nun Galerist‘teki ikinci kişisel sergisi “İçeride”, 13 Eylül – 20 Ekim 2018 tarihleri arasında ziyarete açılıyor. Galeri mekanına müdahalesiyle izleyiciyi adeta bir girintinin içine çeken sanatçı sergide farklı ölçekte desen ve kolajlara yer veriyor. Sergi, bir evrimsel mikrobiyoloji teorisi olan simbiyogenesis etrafında şekilleniyor ve buradan yola çıkarak öznenin eylemliliğini sorunsallaştırıyor.

 


The City (Şehir)

Protocinema, Rossella Biscotti’nin yeni beş kanallı video yerleştirmesi, “The City (Şehir)“i (2018) İstanbul’da bir yeraltı mekanında sunuyor. The City (Şehir),  9000 yıllık neolitik bir arkeoloji sitesi olan ve ilk kentsel gelişim örneğini oluşturan Çatalhöyük’ü ziyaret ederek, kazılarak ortaya çıkan toplum ile kazıyı gerçekleştiren toplum üzerine düşünüyor. Sergi 28 Eylül –27 Ekim 2018 tarihleri arasında ziyarete açık.


Şeylerin Ufku

Sanatorium, 11 Eylül – 14 Ekim 2018 tarihleri arasında Yunus Emre Erdoğan‘ın “Şeylerin Ufku” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, hazır nesne ve füzen resimlerden oluşan bir yerleştirmeden oluşuyor. Sanatçı, sergisinde çeşitli nesneler ve mekânların imlediği potansiyel uzamların imkânlarını araştırıyor. Son dönem çalışmalarında nesneler ve mekânın ontolojik kırılmasını kayıt altına alan sanatçı; bunlar üzerinden boşluğa dair bir deneyimi hedefliyor.  Nesnelere karşı hayaletimsi bir bakış geliştiren sanatçı; nesnelerin uzamda bıraktığı işitilmez sesler, görülmez izlerden yola çıkarak metafiziksel bir anlam arayışının peşine düşüyor.


Çok Kalpli Varlık

Necla Rüzgar‘ın “Çok Kalpli Varlık” adlı sergisi Galata Rum Okulu‘nda açıldı. 3. katta yer alan sergi 30 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.


İmparatorluklar Öncesi

Anna Laudel Contemporary‘nin ev sahipliği yaptığı, büyük ölçekli enstalasyonları ve alışılmadık mozaikleri ile bilinen İtalyan sanatçı Daniele Sigalot‘un İstanbul’da ürettiği yeni işlerinden oluşan kişisel sergisi, 20 – 23 Eylül 2018 tarihleri arasında 13. edisyonunu gerçekleştirecek olan Contemporary İstanbul kapsamında, Anna Laudel Contemporary standında sergilenecek.


Sahne Arkası

Orhan Cem Çetin, Evin Sanat Galerisi’nde “Sahne Arkası” isimli kişisel sergisiyle 2 Ekim’de izleyici karşısına çıkıyor. Sanatçı şimdiye kadar ürettiği çalışmaları farklı bir bakışla incelerken, alternatif yöntemlerine yenilerini ekliyor. Ürettiği eserlerin taşıdığı anlam katmanlarını, kurgulanma biçimlerini, oluşum süreçlerini yeniden düşünerek eleştirel ve cesur bir görme biçimini inşa ediyor. Farklı dönemlerde ürettiği yeni ve görülmemiş işleriyle, fotoğrafın dünyasına incelikle dokunuyor. Sanat serüveni içinde hem bir bellek arkeolojisi hem de fotoğraf üzerine kabullenilmiş ya da kabul görmüş anlamları yerinden oynatmaya niyetleniyor. 3 Kasım 2018’e kadar açık kalacak serginin küratörü Eda Yiğit.


Tersine Dünya

Daire SanatOsman Bozkurt’un 2002’den 2018’e, İstanbul’u ve gündelik hayatımızdaki kırılma noktalarını belgelediği fotoğraf ve video yerleştirmelerinden oluşan “Tersine Dünya” başlıklı sergisine ev sahipliği yapacak. Fotoğraf ve video işleri, aralarında Garanti Platform,(2006), Tate Modern, (2007),  Massachusetts Museum of Contemporary Art, (2011),  MAXXI Müzesi Roma (2015) nın da bulunduğu bir çok kurum ve müzede  sergilenen; PİST Disiplinlerarası Proje Mekanı eş kurucu ve yöneticisi Osman Bozkurt‘un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Tersine Dünya  15 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında Daire Sanat’ta görülebilir.


Neredeyse

Galeri 77, Zeynep Akgün’ün “Neredeyse” isimli 3. kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Kadın kimliği ve varoluşunu merkezine alan sergi, 13 Eylül – 4 Kasım tarihleri arasında Galeri 77’nin Karaköy’deki yeni mekânında tüm sanatseverler tarafından izlenebilir.


Faniler ve Feza Problemleri

Kubilay Mert Ural‘ın “Faniler ve Feza Problemleri” adlı sergisi 15 Eylül’den 20 Ekim’e kadar Pilot Galeri‘de…


Love is What You Are Looking For

Sevil Dolmacı Art Gallery, Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı’na paralel olarak açılışı yapılacak olan, Alman sanatçı Ruby Anemic’in “Love is What You Are Looking For” adlı sergisini 18 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında St Regis Hotel -1 Kat’ında yer alan mekanında ağırlıyor. İstanbullu sanatseverlerin Borusan Contemporary’de yer alan “No Guts No Glory” adlı neon eseriyle tanıdığı Alman sanatçı Ruby Anemic, iğneleyici ve doğrudan bir dil kullanarak ürettiği eserleriyle Sevil Dolmacı Art Gallery’de sezonun ilk sergisinde izleyici ile buluşacak.


Fahrelnissa Zeid: Tutkuya Övgü

Sergi sanatçının özel koleksiyonlardan derlenen, bazıları 2017’de Tate Modern ve Deutsche Bank KunstHalle’de gerçekleştirilen retrospektifte sergilenmiş olan eserlerinden bir seçkiyi bir araya getiriyor. Dirimart’ın ulusal ve uluslararası platformlarda temsil ettiği sanatçının ailesi ve Türkiye’deki koleksiyonerlerin işbirliğiyle düzenlenen sergi, Fahrelnissa Zeid’in kırk yılı aşkın bir süre boyunca ürettiği farklı dönemlere ait yağlıboya resimlerinden örnekler sunuyor. Sergiye paralel olarak, Adila Laidi-Hanieh’in kaleme aldığı Fahrelnissa Zeid: İç Dünyaların Ressamı adlı biyografinin Türkçe çevirisi RES Yayınları tarafından yayımlanıyor. Sergi, sanatçının 1940–80 yılları arasına yayılan, minyatür kurgusunu çağrıştıran figüratif kompozisyonlarıyla erken dönemine; vitray yüzeylerini anımsatan geometrik ve lirik soyutlamacı çalışmalarıyla olgunluk dönemine ve portreye yoğunlaşarak psikolojik anlatıyı ön plana çıkardığı geç dönemine ait eserlerini kapsıyor.


Sözsüz Şarkılar

Istanbul Concept Gallery’de 2018-2019 sezonu, “Sözsüz Şarkılar” sergisiyle başlıyor. Istanbul Concept için küratör Işık Gençoğlu tarafından geliştirilen “10×10 Sergi Serisi”nin üçüncüsü “Sözsüz Şarkılar” 10 sanatçının, 100 eserinden oluşuyor. Umut kavramının bireysel ve toplumsal boyutlarıyla ele alındığı sergide, her sanatçı, umudu, farklı bakış açıları, farklı teknikler ve malzemelerle yorumluyor.  12 Eylül – 20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek sergide; Aslı Aydemir, Aslı Canpolat, Hemad Javadzade, Katerina Zacharopoulou, Kıvanç Martoloz, Meliha Babalık, Mukbile Görgün, Nur Gürel, Nurgül Gün Güney ve Sernur Işık’ın çalışmaları yer alıyor.

 


Seyahatin Geleceği / Sanat Eserinin Yolculuğu

Amsterdam merkezli Corridor Project Space ile NOKS Bağımsız Sanat Alanı beraber düzenledikleri “Seyahatin Geleceği / Sanat Eserinin Yolculuğu” sergisi ile sanat eserinin yolculuğuna dair hikayeleri biraraya getiriyor. 9 Eylül’de başlayacak sergi 7 Ekim’e kadar sürecek.

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 12:25:06