A password will be e-mailed to you.

Lewis W. Hine’ın mavi yakalıları çektiği karelerden oluşan America at Work, erken dönem 19 yüzyılında işçi sınıfının problemlerinin ve zaferlerinin bir özeti gibi. Kitap Taschen tarafından yayımlandı.

25 kiloluk bir ekipmanla fabrika güvenliklerini atlatmayı başardı. Lewis W. Hine; madenlerde, pamuk fabrikasında 10’lu yaşlarının başlarındaki çocukları gözler önüne serdi. Temiz hava soluyup oynaması ya da spor yapması gereken erkek çocukları madenlerde çalıştırılıyor, kömür tozu solumaktan hastalanıyorlardı. ABD’de sadece 1910’da 15 yaşın altında 2 milyon çocuk endüstriyel işlerde kullanılıyordu. İç savaşın ardından gelen ekonomik patlama her gün daha fazla çocuğu okullardan alıp cam fabrikalarına, madenlere, tarlalara ve pamuk fabrikalarına götürüyordu. Maaşlar hiç de dolgun olmadığı için bütün aile fertlerinin çalışması gerekiyordu.

Ulusal Çocuk İşçi Komitesi (National Child Labor Committee, NCLC) için yıllarca çalışan ve bu sosyal sorunları gözle görülür hale getirmek için binlerce kilometre aşan Hine’ın gündeme taşıdığı tablolar sorunun vehametini açıkça gösteriyordu. Mississippi’deki konserve fabrikasında karides soyan 5 yaşındaki çocuklar, Philadelphia’da fırtınada hâlâ gazete satmaya devam eden 8 yaşındaki zatürre çocuk, Connecticut’ta tütün toplayan 10 yaşındaki çocuk onun sayesinde kayda geçti. Çocukların fotoğraflarıyla birlikte portrelerini tamamlayan hikayelerini de not alıyordu: “14 yaşında, bir yıldır burada çalışıyor. Günde bir dolar kazanıyor. Teksas’taki kereste fabrikasındaki bir çocuk…”

America at Work” fotoğrafçının kariyeri boyunca çektiği 300’den fazla fotoğrafı ve insan portrelerini kronolojik bir biçimde bir araya topluyor. Kitapta sanatçıyla özdeşleşmiş bu karelerin yanında Ellis Adası, Birinci Dünya Savaşı ve Empire State Building’den başdöndürücü manzara fotoğrafları da bulunuyor.

 

İLGİLİ HABERLER

Trenlere adanmış bir ömür

O çocuğa ne oldu?

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 12:01:39