A password will be e-mailed to you.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün başlayan 16. İstanbul Bienali’ni gezdi. İBB’nin de destekçileri arasında bulunduğu bienaldeki eserleri ilgiyle izleyen İmamoğlu, Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan, 3.4 milyon kilometrekare genişliğinde ve 7 milyon ton ağırlığındaki devasa atık yığınından esinlenilerek “Yedinci Kıta” başlığıyla düzenlenen etkinliğin kendileri için mesajlarla dolu olduğunu vurguladı. İmamoğlu, “Biz de bir mesaj alarak buradan ayrılıyoruz, dünyanın en büyük kentlerinden birini yöneten birisi olarak. Sanatın bu anlamdaki gücü zaten tartışılmaz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de destekçileri arasında bulunduğu İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali başladı. Bienalin ilk konuklarında biri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu’nu müze önünde İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol karşıladı. Bienali gezerken bienal ziyaretçileriyle de fotoğraf çektirdi.

“Sanatın yönetenlere mesajı var”

Bienale emeği geçen her kişi ve kuruma teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Sanat, aynı zamanda toplumla buluştuğu ölçüde değerini kazanıyor ve anlamına kavuşmuş oluyor. Toplum bundan etkileniyor. O anlamda gerçekten Suna-İnan Kıraç Vakfı’na çok teşekkür ediyorum” dedi. Bienalin bu yıl verdiği mesajı iyi okumak gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, “Hem ekolojiyi gözlem altında tutuyor hem de dünyadaki iklim değişikliği ile mesajları çok kuvvetli. Hepimizin aslında ilgilenmesi gereken bir kıtadan bahsediyor. Gitmek istemediğimiz ama bir taraftan varlığı, kirliliği büyüyen, deniz altında varlığı büyüyen; ama ne yazık ki bir kıtaya dönüşmüş bir kirliliğin farkındalığını arttırıyor. Bu konuda bize büyük bir mesaj var. Belediyeleri ve büyükşehirleri yöneten anlayışlara mesajları var. Hem dünyanın kirlenmemesi adına hem yaşadığımız şeylerin doğaya ve özellikle insanların iklim değişikliğine karşı neler yapacağına dönük bir bilinçlendirme ve seferberliğin başlangıcı önemli. Biz de bir nevi bir mesaj alarak buradan ayrılıyoruz belediye başkanı olarak, dünyanın en büyük kentlerinden birini yöneten birisi olarak. Sanatın bu anlamdaki gücü zaten tartışılmaz. Bazen siz sırf bilimle ya da sırf teoriyle yakalayamadığınız bilinci, sanatla bir günde, bir anda, bir saniyede yakalayabiliyorsunuz. O yaratıcılık muazzam bir şey. Bu açıdan, bu gözle izledim” diye konuştu.

25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eserinin sergilendiği bianele, Türkiye’den de 8 sanatçı katıldı. Farklı displinlerden sanatçılar İstanbul Bienali’ne özel 36 iş üretti.

Bienal boyunca Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi’nin 3, 4 ve 5’inci katları, diğer sergi mekanlarında olduğu gibi ücretsiz olarak gezebilecek. 10 Kasım’a kadar sürecek olan 16. İstanbul Bienali, bu yıl Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da da ziyaretçilerini ağırlayacak.

 

İLGİLİ HABERLER

Yedinci Kıta: Tekillikler, göçler ve kültürel yeniden tanımlamalar

Fragmanların kolajından film yapmışlar!

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 17:10:19