A password will be e-mailed to you.

Serginin geneline baktığımızda ayrıca internetin özgürleştirici yapısı vasıtasıyla internet vatandaşlarının toplum içinde bastırdıklarını dışa vurma eğilimlerini ve bu eğilimin bir yazılı, görsel ve işitsel kültüre katkıda bulunduğunu da görüyoruz…

Serginin geneline baktığımızda ayrıca internetin özgürleştirici yapısı vasıtasıyla internet vatandaşlarının toplum içinde bastırdıklarını dışa vurma eğilimlerini ve bu eğilimin bir yazılı, görsel ve işitsel kültüre katkıda bulunduğunu da görüyoruz…

İnternet. İnsanlık tarihi boyunca çığır açıcı etkiler yaratan iletişim araçlarının günümüze gelmiş son halkası. Kimi açıdan bilgiye ulaşmanın en kolay yolu ve çoğulcu bir paylaşım aracı, en yaygın kullanımıyla bir eğlence dünyası veya toplumsal bilinçaltının dışavurumu niteliğinde bir çöplük, yoksunluğu toplumdan dışlanmakla eşdeğer hale gelen bir bağımlılık ve daha fazlası.

İnternetin bu tartışmalı geniş yapısı Berkay Tuncay‘ın Gaia Galeri‘deki ‘Hayat, Sen Sevimli Kedi Videoları İzlerken Başından Geçenlerdir‘ başlıklı sergisinde önümüze seriliyor. Tuncay söz konusu iletişim aracının küresel ölçekte toplum ve birey üzerindeki etkilerini araştırıyor ve çoğu artık hepimizin aşina olduğu görsel malzemeleri bir arada görmemizi sağlıyor. Belki sansürden, belki de basit bir kesintiden dolayı açılamayan internet sayfalarına işaret eden semboller ve bunun toplum psikolojisine yansımaları, güvenlik duvarı işlevi görmesi gereken ancak gittikçe daha paranoyak bireyler haline gelişimizi sorgulayan captcha‘lar*, daha geniş çapta dijital araçların azizlikleri ve veri/bilgi kayıpları, sosyal paylaşım sitelerindeki istatistiklere ilişkin rakam ve çubuklar, aklımızı çelmeye çalışan pop-up imgeler ve ifşalar bunlardan bazıları.

Serginin geneline baktığımızda ayrıca internetin özgürleştirici yapısı vasıtasıyla internet vatandaşlarının toplum içinde bastırdıklarını dışa vurma eğilimlerini ve bu eğilimin bir yazılı, görsel ve işitsel kültüre katkıda bulunduğunu da görüyoruz. İkon şahsiyetlerin yanlış isimlerle sunulduğu hatalı tişörtler bu kültürün kodlarını içinde barındıran bir yan ürün. Sonuçta bizler ciddi hayatlarımızın altında aslında komik kedi videolarına gülmeye ihtiyaç duyan basit varlıklarız ve bu kontrol kaybı bizi rahatlatıyor. Dolayısıyla hatalı tişörtler internetteki bu halimizin gündelik yaşamdaki bir devamı niteliğinde. 

Yine sanatçının Louvre Müzesi’nin bahçesinde kaydettiği, müzenin karakteristik simgesi cam piramidin tepesini tutarken fotoğraflarını çektiren turistlerin videosunda olduğu gibi, fazlasıyla aşina olduğumuz bu kültüre ‘doğru’ açının biraz berisinden baktığımızda karşımızda duran görüntü bizlere bu duruma ilişkin yeni bir ayna tutuyor. Ancak yine de bu aynada karamsar bir görüntünün ötesinde hata ve kazalarıyla bizi gülümseten, neşeli bir ortama dahil oluyoruz. 

Son olarak bu serginin konusunu internetten almasına rağmen, aslında söz konusu ortamdan toplanan malzemelerin üç boyutlu hale getirildiği ‘çevrimdışı‘ bir sergi olduğunu da eklemeliyiz. İnterneti ve günümüz toplumunu bir de bu perspektiften deneyimlemek isteyenler 

* captcha: (ing. Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) Carnegie Mellon Bilgisayar Bilimleri Okulu tarafından geliştirilen, bilgisayar ve insan davranışlarını ayırt etmeye yönelik projenin kısaltılmış adı. İnternet üzerinde özellikle form doldurma işlemlerinde biçimsel bozulmaya uğratılmış kelimelerin insanlar tarafından tekrar yazılmasını istemek suretiyle veri hırsızlığını önleme işlevi için kullanılmaktadır.

"Hayat, Sen Sevimli Kedi Videoları İzlerken Başından Geçenlerdir" 

Sergi tarihleri: 12.05 – 11.06. 2016

İstiklal Caddesi Elhamra Pasajı No: 130 Daire 501 Beyoğlu, Istanbul Türkiye

 

http://www.gaiagallery.com/#!gncel-sergi/cs92

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 04:46:22