Hollywood yapımı birçok filmin fragmanı “a true story” (gerçek bir hikaye) notuyla başlar. Hikayenin gerçek olması onu beyaz perdede ne kadar orijinal ve üstün kılar tartışmalı. Ancak gerçek hikayeleri kurgulara tercih edenlerdenseniz bu rehber kesinlikle işinize yarayacak.
Information is Beautiful sitesi, 2000’lerde sinema salonlarına gelen 14 filmi sahne sahne inceledi. Bu filmlerin senaryolarının ne kadarının gerçek olaylara paralel olarak geliştiği tespit edildi. Grafiklere göre bazı gerçek hikayelerin yarısı bile “gerçek” değil. Bu konuda en zayıf karne The Imitation Game’e (Enigma) ait. İkinci Dünya Savaşı döneminde enigma kodunu çözmeye çalışan matematikçi Alan Turing’i anlatan ve IMDB’nin en iyi 250 listesine girmeyi başaran yapımın gerçeklik oranı sadece yüzde 41,4.
Yüzde yüz gerçek hikayeli tek film: Selma
Bu filmler arasında gerçeği yüzde yüz yansıtan bir film izlemek isteyenler içinse tek seçenek var: Selma (Özgürlük Yürüyüşü). Martin Luther King’in Selma’dan Montgomery’ye giden 87 kilometrelik yolda gerçekleşen büyük yürüyüşlerini ve değişen Amerika’yı anlatan filmde King’i David Oyelowo canlandırıyor.
Gerçeklik oranı açısından Selma’yı takip eden yüzde 70 ve üzeri gerçekliğe sahip filmlerse sırasıyla The Big Short (Büyük Açık) ve Bridge of Spies (Casuslar Köprüsü), 12 Years a Slave (12 Yıllık Esaret), Rush (Zafere Hücum), Spotlight, Captain Phillips (Kaptan Phillips), The Social Network (Sosyal Ağ), The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) ve The Kings Speech (Zoraki Kral).
Sahne sahne incelendi
Stephanie Smith’in en mavinin en yüksek gerçekliği en pembeninse tamamen kurguyu gösterdiği araştırmasındaki grafikler, ilerleyiş sırasıyla, sahnelerin gerçek olup olmadığını gösteriyor.