A password will be e-mailed to you.

Haftanın okuma önerilerinde bu hafta çağdaş sanattan, postmodern tarihi romanlara, korku öykülerinden, edebiyat heveslisi gençlere tavsiyelere uzanan bir kitap seçkisi hazırladık…

 

1-Kassel’de Mantık Aramak – Enrique Vila-Matas

Can Yayınları‘ndan çıkan Kassel’de Mantık Aramak adlı romanda Vila-Matas, avangardla ilişkisini ve Documenta etkinliğine katılımını alışılmadık bir kurmacaya dönüştürüyor.

Sayfaların arasından ince bir mizahla seslenen, mantık kurmak üzere mantıksıza davet eden, Dalí’den Nietzsche’ye, o bildiğimiz işbirlikçiler korosu aslında.

Vila-Matas, Kassel’de geçirdiği süre boyunca karşılaştığı kişilikleri, başından geçen ya da geçebileceğini düşündüğü tuhaflıkları, sanat ve edebiyat üzerinden dünya görüşü sorgulamalarını birinci ağızdan, eğlenceli bir romana dönüştürürken deneme, kurmaca, eleştiri, anı tarzlarını birbiriyle harmanlıyor.

 

2-Edebiyat Heveslisi Gençlere Tavsiyeler – Charles Baudelaire

Sel Yayıncılık‘tan çıkan Edebiyat Heveslisi Gençlere Tavsiyeler‘de Fransız edebiyatının devrimci kalemi Baudelaire, edebiyat bahçesindeki tecrübe meyvelerini heveskâr gençlerle paylaşıyor.

Esin kaynaklarını, çalışma yöntemlerini, şöhretin getirdiği handikapları, eleştirilerle göğüs göğüse çarpışmak ve başarılı bir kalemşör olmak için uygulanması gereken yöntemleri adım adım, samimiyetle aktarıyor.

“Okuyacağınız tavsiyeler tecrübenin meyvesidir; deneyim denen şey belli bir miktar hatayı içinde barındırır; bu hataların hepsi (veya neredeyse hepsi) zamanında işlenmiş olduğundan, umuyorum ki benim tecrübem de hataların her biriyle doğrulanacaktır.”

 

3- Viyana Nokta – Süreyyya Evren

 

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) “Tuhaf Etki” adını taşıyan diziden çıkan Viyana Nokta, Süreyyya Evren’e ait fantastiğin doruklarında gezinen bir roman.

Kurgu Osmanlı’nın bitmek bilmeyen Viyana Kuşatması üzerine. Yeniçeriler, dilenciler, şairler, sanatkârlar, büyücüler ve bilim insanlarıyla dolup taşan kitap deneysel, postmodern tarihi bir roman gibi, ama tam değil…

Tuhaf, şaşırtıcı, parçalı, gizemli…

 

4- Yedi Ulak – Dino Buzzati

Delidolu Yayınları‘ndan çıkan Yedi Ulak,  usta İtalyan yazar Dino Buzzati’nin kendi öykülerinden derlediği ilk seçki olma özelliğini taşıyor. Sıradan olan şeyleri “olağanüstü”ne çevirmekte usta olan Buzzati, bu eserinde de kendi edebiyatının en tipik unsurlarını açığa çıkarıyor.

Yedi Ulak’ta sıradan insanların dünyasını, onların kurnazlık ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor; ama bu motifler üzerine söylenmiş her şeyi başka türlü dile getiriyor.

Dino Buzzati, kendine özgü mizah anlayışıyla insanın çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken, yaşamı yeniden sorgulama gereği uyandırıyor.

 

5-Anadolu Korku Öyküleri III – Yılgayak

Bilgi Yayınevi’nden çıkan Yılgayak, serinin yepyeni, genç ve güçlü kalemlerini biraraya getiren, etkileyici bir antoloji.

Anadolu topraklarına baktığımızda açıkça görünen ilk şey, binlerce yıl geriye doğru izini sürebileceğimiz bir medeniyet tarihi. İşte bu topraklarda yoğrulmuş, köklü bir kültürel yapı ve iç içe geçmiş sosyal zenginliği barındıran öyküler, belki de asla açıklanamayacak kadim korkuları beraberinde getiriyor.

Kitapta öyküleri olan yazarlar: Funda Özlem Şeran, Demokan Atasoy, Murat Başekim, Mehmet Berk Yaltırık, Ali Yeniay, Uğur Batı,  Işın Beril Tetik, Galip Dursun, Murat Baykan.

 

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 13:34:50