A password will be e-mailed to you.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan atama rektör protestoları tarihin tekerrürden ibaret olduğunun kanıtı. Yaşananlar bize 1977’de ülkücü camiaya yakınlığıyla bilinen Hasan Tan’ın ODTÜ’nün rektörlüğüne getirilmesini ve ardından yaşanan 9 aylık protesto sürecini hatırlattı. Yeni haftadaki kitap tavsiyemiz Nurettin Çalışkan’ın ODTÜ’nün 35 yılını anlattığı “ODTÜ Tarihçe: 1956-1980”.

ODTÜ‘nün hakim siyasal ikliminin iktidarı rahatsız ettiği 1977 yılı başında Hasan Tan üniversiteye rektör olarak atanır ve bu kararın ODTÜ’yü değerlerinden koparma, teslim alma ve faşistleştirme programı olarak yorumlayan devrimci öğrenciler, öğretim üyeleri, çalışanlar ve aileleriyle dokuz ay boyunca direnir. Çok sayıda protestocu saldırıya uğrar, darp edilir ve yaralanır. Öğretim üyelerinin evleri, arabaları bombalanır. ÖTK Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Karakaya öldürülürken, birçok kişi de direniş sırasında hapse girer ve on dört yıla kadar cezaevinde kalanlar olur. Sonunda ODTÜ öğrencilerine kalır ama giderken, 2 Aralık 1977 günü, rektörlüğün çevresinde toplanan ODTÜ’lülere bomba ve kurşun atılır. Elliden fazla öğrenci yaralanırken, aralarından İbrahim Baloğlu hastanede hayatını kaybeder.

Nurettin Çalışkan‘ın Propaganda Yayınları‘ndan çıkan kitabı “ODTÜ Tarihçe: 1956-1980“, ODTÜ’nün, Türkiye’nin sosyal, kültürel ve siyasi hayatındaki rolüne odaklanıyor. “ODTÜ’yü ve ODTÜ’lülüğü anlamanın ilk yolu üniversitenin tarihini, çalkantılarını, yaşadığı zorlukları ve bunalımları, hayata kattığı heyecanı bilmekle başlar” diyerek bu yakın tarihi, aynı zamanda Türkiye’nin siyasi tarihinin özel ve detaycı bir okumasını yaparak sunuyor. Çalkantılı yıllarda bir ODTÜ’lü olan Çalışkan, ODTÜ’nün tarihçesini serin kanlı bir şekilde, belgelere ve tanıklıklara dayanarak anlatıyor.

İLGİLİ HABERLER

PEN: “İbretlik Atama Geri Çekilmeli”

Haftanın kitabı: Türkiye’nin Lanetlisi – Bir Muhalif

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 13:21:35