A password will be e-mailed to you.

Japon Sanat Merkezi’nde Wabiten sergilerinin 10’uncusu gerçekleşiyor. 2 Mart’ta başlayacak Göknil Sarıoğlan’ın Sumi-e eserlerinden oluşan “Mürekkebin Ruhu” 16 Mart’a kadar sürecek.

Genç yaşlarda çizimlerine kara kalem çalışmaları ile başlayan Göknil Sarıoğlan yüksek öğrenimini işletme üzerine yaptı. 2011-2012 yılları arasında Caferağa Medrese’sinde porselen desenleme eğitimi aldı. 2015 yılından bu yana Japon Sanat Merkezi’nde Aynur Küçükyalçın ile Sumi-e mürekkep resmi çalışmalarına devam ediyor. Uzun zamandır da eski çağlardan günümüze kadar kullanılan semboller ile ilgili araştırmalar yapıyor. Bunlar arasında İran sanatındaki süsleme sembolizmi üzerine Tahran ve İsfahan’da yaptığı araştırmalar da bulunuyor.

Sumi-e Nedir?

Kelime anlamı ile sumi-e, “kömür resmi” anlamına gelmektedir. “Sumi” (kömür yani mürekkep) ve “e” (resim) karakterlerinden oluşmaktadır. Anavatanı Çin’den Zen rahipleri vasıtasıyla Japonya ‘ya yayılan sumi-e sanatında aslolan en az fırça vuruşuyla istenilen şeyin anlatılabilmesidir. Kağıdı (washi), boyaları (sıkıştırılmış kömür çubuğu ve gansai), fırçaları (fude) ile farklı bir estetiğe sahip olan sumi-e’de temel olan göze görünenin aynıyla resmedilmesi değil görünmeyenin yakalanabilmesidir. Kısacası sumi-e ruhun resme yansıtılmasını temel alır.

Göknil Sarıoğlan imzalı “Mürekkebin Ruhu” Sumi-e resim sergisi 2-16 Mart 2019 tarihleri arasında Japon Sanat Merkezi’nde görülebilir.

 

İLGİLİ HABERLER

#WORKINPROGRESS soruyor: Sanatın işlevi nedir?

Kadıköy’de manga festivali

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 02:37:01