A password will be e-mailed to you.

“Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir Bakış” sergisi’nin odağında Göbeklitepe var. Dünya arkeoloji çevrelerinin şüpheyle baktığı, Türkiye’de ise “tarihin sıfır noktası” sloganıyla kucaklanan Göbeklitepe ile ilgili henüz yeterince bilimsel geçerliliği olan makale ne yazık ki yok. Ancak Leica Galeri İstanbul ve Ara Güler Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı sergi Göbeklitepe medeniyetine yakından bakmak isteyenler için, Sinem Dişli’nin Göbeklitepe’ye dair ürettiği işleri ve Ara Güler’in burada çektiği fotoğrafları bir araya getiriyor.

İstanbul, New York ve Urfa ekseninde çalışmalarını sürdüren Sinem Dişli’nin “Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir Bakış” isimli sergisi Ara Güler Müzesi ve Leica Galeri İstanbul’da açıldı. 16. İstanbul Bienali’ne paralel düzenlenen sergi, Şanlıurfa’da yer alan ve bilinen en eski yerleşim olan Göbeklitepe Arkeolojik Alanı‘nın etrafında şekilleniyor.

Sinem Dişli, Kalker ve Bazalt Taşocakları

2007’den beri yürüttüğü çalışmasında su ve taş üzerinden tarih okuması yaparken arkeoloji, jeoloji ve coğrafya gibi bilimlerden de yararlandığını söyleyen Sinem Dişli, “Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir Bakış”ta belgeselle kurguyu harmanlıyor. Bölgenin mitolojisine uygun sembollerle yaşam ile tarih döngünüsü ve insanın kendine biçtiği rolleri sorguluyor. Ayrıca Ara Güler Müzesi tarafından hazırlanan ve sergiyle aynı adı taşıyan kitap da okuyularla buluşuyor. Kitapta Dr. Christopher Lightfoot, Prof. Dr. Wendy M.K. Shaw, Doç. Dr. Ahmet A. Ersoy ve İpek Ulusoy Akgül’ün Sinem Dişli’nin işleri üzerine metinleri yer alıyor.

Sinem Dişli, Göbeklitepe

Ayrıca Ara Güler’in Türkiye’de fotoğraf ve arkeoloji ilişkisinin konuşulmaya başlanmasına vesile olan Afrodisias’ı keşfi, bugüne kadar hiç görülmemiş Göbeklitepe fotoğrafları da bu sergiye hem kültürel hem de tarihsel bir arka plan sunuyor.

Sinem Dişli, Tüneller

Dişli sergisi hakkında, “Bölgede bugün bulunan gündelik ritüellerin, insan – malzeme ilişkisinin mikrokozmosuna daha derinlemesine bakmanın ve onları kadim kökenlerine kadar izlemenin, tarihin yeniden yorumlanmasında ve çevremizle etkileşimimizde yeni yaklaşımlar sağlayacak verimli bir zemin oluşturabileceğini düşünüyorum” diyor.

Sinem Dişli, Gülle Oyunları

Sinem Dişli’nin farklı medyumlar kullanarak ele aldığı Göbeklitepe işlerinden oluşan sergisi “Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir BakışYapı Kredi bomontiada’da, 15 Ocak 2020’ye dek ziyaretçilerini ağırlayacak.

 

İLGİLİ HABERLER

Göbeklitepe UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Dünyanın büyüsünü tekrar hatırlamak

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 17:47:22