A password will be e-mailed to you.

Lozano, Frida Kahlo’nun eserlerine ve hayatına dair 30 yıllık bir çalışmanın meyvesini verdi. Üstelik kitaptaki bazı eserler 80 yılı aşkın süredir sergilenmemişti.

 

Büyük şöhretine rağmen Frida Kahlo’dan bize son derece az sayıda eser kalmıştır. Sanatçının bilinen 152 eseri Taschen tarafından Frida Kahlo: Tüm Eserleri adıyla ilk kez devasa ve yeni bir sehpa kitabında toplandı.

Muhteşem bir şekilde resmedilmiş 200 dolarlık devasa cilt, son derece zengin bir içeriğe sahip. İçinde Meksikalı sanatçının, sayısız fotoğrafı, birkaç kaybolan eseri, hayatı ve kariyerinin ayrıntılı açıklamasının yanı sıra sanatçının bütün eserlerinin aslına uygun kopyalarını ve onların analizleri mevcut.

 

Frida Kahlo, Otoportre (Time Flies) (1929). Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Luis-Martín Lozano’nun kaleminden 30 yıllık bir emeğinin bir timsali olarak ortaya çıkan kitap, sanatçının nadiren çoğaltılan veya ödünç verilen sanat eserlerinin her birinin izini sürüyor. (Yazar sanatçıyla ilgili ilk kitabını okuyucuyla 2001 yılında buluşturmuştu.)

Kitabı eşsiz kılan özelliklerinden bir tanesi, içerdiği eserlerinin bazılarının 80 yıldır sergilenmemiş olması. Artnet News’e konuşan tarihçi ve küratör Lozano, her bir parçanın kapsandığını ve bunun daha önce hiç yapılmadığını belirtiyor.

 

Frida Kahlo Casa Azul’un bahçesinde pre-hispanik heykelin yanında (1951) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

“Kahlo hakkında yazan insanlar aynı fikirleri ve aynı resimleri defalarca tekrarlama eğilimindedir”

 

Lozano, Kahlo hakkında ciddi bir araştırma eksikliği olduğunun altını çizerek kitabının farklı bir Kahlo incelemesi olduğunu iddia ediyor.

Kahlo’nun eserlerinin kurum sergilerinde görünürlük kazanmasını üç isme borçluyuz. Doris Olmedo, Jacques ve Natasha Gelman kamuoyunun dikkatini ve bilgisini şekillendirmek için büyük çaba gösterdiler.

Lazono sanatçının çok sayıda bilinmeyen eserini kitabında sergilemekle kalmıyor aynı zamanda okuyucuya Kahlo hakkında bilinmeyen geniş bir ufuk da çiziyor.

Yazar ortaya koyduğu eser ile okuyucuya, sanatçının karmaşık çizgisini takdir etmenin de ötesinde Kahlo’nun ikonik modasını, Meksikalı kimliğini, eşsiz karakterini, sağlık mücadelelerini ve romantik ilişkilerini de keşfetmek için rehber olmasını umuyor.

 

Lozano, Kahlo’nun eserlerinin tarihsel ve sosyal meseleleri işaret etmesinin ötesinde büyük bir anlam taşındığını ve bizlere çok daha fazlasını söylediğini savunuyor.

 

Kahlo’nun eserlerinin altında yatan büyük emeği anlatırken “Umarım okuyucular onun resminin ne kadar karmaşık ve sanat tarihi konusunda ne kadar bilgili olduğunu anlarlar. Çalışmalarını beslemek için Alman Yeni Objektifliğinden Sürrealizme ve ayrıca Kolomb öncesi sanatından Mısır antik eserlerine kadar birçok kaynaktan yararlanıyordu” ifadelerini kullanan Lozano, onun ne kadar büyük bir sanatçı olduğunu şu şekilde vurguluyor “Bütün bunlar bir araya geldiğinde Kahlo’nun resimlerini, onun hayat hikayesinden çok daha fazlası yapıyor.”

 

Kitaptan daha fazla resim için aşağıya bakın.

Frida Kahlo, Hospital Henry Ford (1956) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, The Heart (1937) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, What Water Gave Me (1938) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, The Dream (The Bed) (1940) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, Without Hope (1945) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, The Little Deer (1946) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Frida Kahlo, Self-portrait (with Dr. Farill) (1951) Kaynak: Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 19:52:19